S-a aflat de ce femeile traiesc mai mult

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, October 10, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Sistemul imunitar al femeilor imbatraneste mai lent decat cel al barbatilor, sugereaza o cercetare publicata in Immunity & Ageing si acest fapt poate explica de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii. Cercetatorii au analizat sangele unor voluntari sanatosi din Japonia, cu varsta cuprinsa între 20 si 90 de ani si s-a constatat ca la ambele sexe numarul total de celule albe a scazut odata cu varsta. Numarul de neutrofile a scazut pentru ambele sexe si numarul limfocitelor a scazut la barbati si a crescut la femei. Barbatii tineri au, în general, niveluri mai ridicate ale limfocitelor decat femeile de aceeasi varsta, iar pe masura ce inainteaza in varsta, numarul de limfocite devine comparabil.

Privind mai în detaliu a devenit evident ca rata de declin in celule T si celule B a fost mai lenta pentru femei decat pentru barbati. Numarul ambelor tipuri de celule, CD4 + T si  NK, a crescut cu varsta, iar rata de crestere a fost mai mare la femei decat la barbati. S-a constatat ca declinul pentru IL-6 si IL-10 a fost mai accentuat la barbati si a existat o scadere a numarului de celule rosii corelata cu varsta la barbati, dar nu si la femei.

"Aceasta diferenta în procesul de îmbatranire a sistemului imunitar între barbati si femei este unul din multele procese care se modifica pe masura ce imbatranim. Procesul de imbatranire este diferit pentru barbati si femei din mai multe motive. Femeile au mai mult estrogen decat barbatii care pare sa le protejeze de boli cardiovasculare pana la menopauza. Hormonii sexuali, de asemenea, afecteaza sistemul imunitar, în special anumite tipuri de limfocite. Deoarece oamenii imbatranesc in mod diferit, parametrii imunologici ai unei persoane ar putea fi folositi pentru a furniza varsta biologica adevarata",  a explicat prof. Katsuiku Hirokawa.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: s-a aflat de ce femeile traiesc mai mult