Rolul vitaminei D in organism

Posted by Alin Marinescu on Thursday, October 12, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vitamina d

Vitamina D activa in organism, sub forma calcitriolului rezultat in urma unor procese chimice din vitamina D3, favorizeaza mineralizarea oaselor, prin facilitarea absorbtiei calciului si fosforului din intestin si a reabsorbtiei in rinichi. Totodata, stimuleaza cresterea si remodelarea osoasa, previne tetania hipocalcemica, dar ia parte si la modularea functiei neuromusculare, reglarea sistemului imunitar. De altfel, vitamina D diminueaza procesele inflamatorii si influenteaza activitatea unor gene reglatoare ale proliferarii si diferentierii celulare.

Conform unor studii realizate in cazul copiilor de Universitatea Harvard, Anglia, vitamina D poate reduce severitatea si frecventa simptomatologiei si a numarului de spitalizari la pacientii cu astm. Alte studii au demonstrat ca nivelul optim de vitamina D in organism reduce riscul aparitiei artritei reumatoide la femei si mentine optime functiile neurologice.

Academia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa administreze bebelusilor alaptati partial sau exclusiv la san suplimente de 400 UI (unitati internationale) de vitamina D zilnic, imediat dupa nastere. Indicat copiilor hraniti artificial este consumul a minimum 1 l de lapte fortificat cu vitamina D. Copiii si adolescentii ar trebui sa consume zilnic 400 UI de vitamina D din lapte fortificat sau suplimente nutritive, conform aceleiasi recomandari.

Pentru adultii pana in 50 de ani, o cantitate de 200 UI vitamina D pe zi este optima. Dupa aceasta varsta, ar trebui crescuta doza la 400 UI/zi. Stiind ca vitamina D si calciul au efecte sinergice, cercetatorii considera extrem de important ca necesarul zilnic de calciu al unui adult sa fie de 600-800 mg/zi, iar pentru un copil pana in 10 ani, aportul de calciu cumulat din alimentatie si suplimente sa se apropie de 1000 mg/zi.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: rolul vitaminei d in organism