Riscurile dietelor rapide

Posted by Alin Marinescu on Saturday, March 3, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Dietele care iti promit (si majoritatea chiar reusesc) sa te ajute sa pierzi un numar considerabil de kilograme intr-un timp scurt sunt diete hipocalorice, in general exagerat disociate, care supun organismul unui stres major. Cateva exemple de astfel de diete sunt dietele disociate pe zile (luni mananci fructe, marti legume, miercuri carne etc), cele disociate pe saptamani (o saptamana mananci numai orez) sau, cazul cel mai grav, dietele disociate si restrictive (imparte 200 de grame de orez in 5 portii pe care sa le mananci pe parcursul zilei).

Aceste diete sunt teribil de daunatoare din doua motive:

Primul – iti priveaza organismul de nutrienti esentiali. In fiecare zi organismul tau are nevoie de o cantitate minima de glucide, proteine, lipide, vitamine si minerale. Fara acestea corpul nu poate functiona corect si se imbolnaveste (mai devreme sau mai tarziu, mai grav sau mai putin).
Al doilea motiv este ca organismul va considera ca privarea sa de aceste elemente esentiale este o adevarata stare de asediu si va reactiona ca atare: va secreta hormoni de stres, isi va incetini metabolismul pentru a conserva cat mai mult si va incepe sa depuna din putinul pe care i-l oferi gandind ca pot veni vremuri si mai rele. Acesta este motivul pentru care o dieta hipocalorica “te ingrasa” mai mult decat “te slabeste”.
Nu punem la socoteala problemele cauzate de fiecare dieta in parte. De exemplu, o dieta care te va priva de fibrele alimentare iti poate cauza tulburari grave ale tractului digestiv. Nu exista slabire rapida si sanatoasa! O dieta echilibrata, care te ajuta sa ajungi la greutatea ideala iti va permite sa slabesti treptat, fara oscilari impresionante in silueta, fara ameteli si foame absurda. Un regim echilibrat iti va oferi un aport echilibrat din fiecare principiu nutritiv – incepand de la glucide (reprezentate in principal de cerealele integrale) si proteine (carne, peste), mergand pana la lipide (care iti sunt absolut necesare slabirii, desi pare incredibil), vitamine si oligoelemente. Prin urmare, nu te lasa prinsa de mirajul dietelor drastic fiindca iti vei face mai mult rau decat bine atat din punct de vedere al sanatatii, cat si al siluetei pe termen lung.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: riscurile dietelor rapide