Riscurile dietei fara gluten

Posted by Alin Marinescu on Friday, February 24, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dieta fara gluten

Povestea de iubire dintre americani si produsele fara gluten vine la pachet cu un cost: si anume niveluri inalte de arsenic si mercur, arata un studiu, citat de site-ul de stiri medicale webmd.com. „Rezultatele duc spre concluzia ca ar putea exista consecinte nedorite si neintentionate ale dietei fara gluten“, a spus autorul Maria Argos, profesor asistent epidemiolog la the Facultatea de Medicina a Universitatii din Chicago. Produsele fara gluten contin adesea faina de orez ca substitut pentru faina de grau, orz sau secara. 

Orezul este cunoscut pentru faptul ca acumuleaza intr-o mai mare masura arsenicul si mercurul din fertilizatori, din sol si din apa, a mai spus Argos. In cadrul studiului, cercetatorii au analizat datele a mii de americani cu varste intre 6 si 80 de ani si au identificat 73 de persoane care au marturisit ca urmeaza diete fara gluten. Comparativ cu alte persoane participante la studiu, acelea care urmasera diete fara gluten aveau un nivel de 2 ori mai mare de arsenic in urina si 70% mai mult mercur in sange. Este nevoie de mai multe studii pentru a vedea daca o astfel de dieta este riscanta pentru sanatate, este de parere Argos. 

Dieta fara gluten este recomandata persoanelor care sufera de boala celiaca – intoleranta la gluten – o afectiune autoimuna declansata de ingestia de gluten – o proteina din grau, orz si secara. Se estimeaza ca, la nivel mondial, 1% din populatie sufera de aceasta intoleranta care poate aparea la orice varsta. Un sfert din populatia SUA urmeaza o dieta fara gluten incepand din 2015, potrivit aceleiasi surse. Multi consumatori considera ca dieta fara gluten reduce inflamatia din corp, insa nu exista dovezi stiintifice care sa sustina acest lucru, au mai spus autorii studiului. 

Arsenicul si mercurul, care exista in mod natural in mediul inconjurator, cresc riscul de boli de inima, cancer si afectiuni neurologice daca trec de un anumit nivel, avertizeaza oamenii de stiinta. Cu toate acestea, studiul nu a aratat direct o legatura de tip cauza-efect intre acest tip de dieta si acumularea de toxine in organism. „In Europa, exista reguli stricte referitoare la alimentele expuse la arsenic si probabil ca acest lucru ar trebui luat in considerare si aici, in SUA“, a adaugat Argos. „Avem reguli pentru nivelul arsenicului din apa, dar daca faina de orez creste riscul de expunere la arsenic, atunci, firesc ar fi sa stabilim reguli si pentru faina, de asemenea“, a conchis aceasta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: riscurile dietei fara gluten