Riscul major la care sunt expusi romanii si dupa 30 de ani de la explozia de la Cernobal

Posted by Alin Marinescu on Sunday, August 20, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru accident cernobal

Aproape 300 de mii de oameni din intreaga lume se imbolnavesc anual de cancer tiroidian, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cauzele acestei maladii nu sunt pe deplin cunoscute, insa specialistii leaga numarul mare de cazuri de mostenirea genetica si de expunerea la unele radiatii. Pentru Romania, dezastrul de la Cernobal din anii ’80 a insemnat si o crestere alarmanta a numarului de imbolnaviri. Copiii de atunci, adultii de astazi, sunt cei care au un risc crescut de cancer tiroidian.

“Durerea din zona glandei tiroide,modificarile vocii si nodulii tiroidieni care apar sub varsta de 20 de ani sunt simptome care trebuie semnalate medicului, pentru ca pot anunta un cancer tiroidian. De asemenea, orice umflatura din zona gatului ar trebuie sa va puna pe ganduri, acest simptom fiind inclus de specialisti pe lista semnelor care pot trada un cancer”, spune prof dr. Tamer Karsidag, expert Acibadem in tratarea cancerului tiroidian.

Cele mai frecvente cancere tiroidiene sunt depistate la femei, precizeaza medicul. De altfel, 5 %dintre nodulii care apar la nivelul glandei tiroide au potential malign. Si tiroidita este o afectiune care creste riscul de cancer.

sursa: csid.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: riscul major la care sunt expusi romanii si dupa 30 de ani de la explozia de la cernobal