Risc major pentru bebelus daca bei cafea in sarcina

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, March 13, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cafea in timpul sarcinii. Un nou studiu medical arata ca bebelusii ai caror mame au baut cate doua cesti de cafea pe zi in timpul perioadei de sarcina risca sa aiba leucemie, fiind predispusi cu pana la 60% la aceasta cumplita boala. Din cauza cofeinei, anumite celule ale fetusului ar fi afectate lasand astfel locul pentru formarea anumitor tumori, semnaleaza cercetatori citati de presa britanica. Studiul publicat in American Journal of Obstetrics and Gynaecology arata ca daca mamele au consumat cafea moderat, nu zilnic si nu in cantitati uriase, riscul de a se dezvolta leucemia la copii ar fi de 20%. In cazul femeilor care au consumat mai mult de 2 cesti de cafea pe zi, expunerea la boala creste cu 72%.

Cafea in timpul sarcinii. Descoperita la timp, leucemia la copii poate fi tratata prin chimioterapie, rata de vindecare fiind garantata cu un procent de 80%. In ciuda existentei unui tratament care poate incetini si chiar ameliora suferintele cauzate de boala, medicii inca nu au aflat care sunt cauzele declansarii acestei maladii.

Profesorul Denis Henshaw de la Bristil University crede, de pilda, ca mamele nu ar trebui sa renunte definitiv la cafea in timpul sarcinii ci sa reduca volumul pe care il consuma, in orice caz, de evitat mai mult de o ceasca pe zi, sau si mai putin de atat. „Incidenta cazurilor de leucemie a crescut constant in ultimele decenii. Daca lucrurile se schimba pe termen scurt, trebuie sa luam in considerare unii factori de mediu si este posibil sa fie implicati mai multi. Sunt multe lucruri care nu ne plac: linii de inalta tensiune, campuri magnetice, poluare, tot felul de lucruri”, a mai spus Denis Henshaw.

Leucemia este un tip de cancer al sangelui sau al maduvei osoase caracterizata printr-o crestere anormala a celulelor imature albe din sange numite blasti (singular blast). In anul 2000 aproximativ 256.000 de copii si adulti din intreaga lume au dezvoltat o forma de leucemie, iar 209.000 au murit din cauza ei. Aproximativ 90% din toate cazurile de leucemie sunt diagnosticate la adulti.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: risc major pentru bebelus daca bei cafea in sarcina