Reguli de sanatate care pot fi incalcate

Posted by Alin Marinescu on Monday, June 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Incepand de la mai putine exercitii fizice, pana la ignorarea datei de expirare, aceste noi linii de ghidare s-ar putea sa te surprinda. Dar specialistii subliniaza ca, oricat de greu ne-ar fi sa credem, exista cateva reguli pe care le putem incalca la capitolul sanatate. Toata lumea iti spune in mod constant despre pasii "corecti" pe care sa ii faci pentru sanatatea ta. Prin urmare, vei fi bucuroasa sa auzi ca exista anumite reguli pe care le poti incalca, fara sa iti afecteze viata. In plus, aceste mici "revolte" sunt in totalitate sustinute de cele mai recente descoperiri stiintifice.

Regula 1: Sa faci cel putin 30 de minute de exercitii fizice moderate, cinci zile pe saptamana. Noul mod de gandire: Sa cresti intensitatea exercitiilor si sa reduci timpul de antrenament la jumatate. O sa iti placa aceasta descoperire din cadrul unei cercetari recente: beneficiile cardiovasculare pe care expertii credeau pana acum ca le poti obtine doar prin intermediul a 30 de minute de activitate fizica la o intensitate medie (cum ar fi joggingul sau o plimbare mai alerta) pot fi, in aceeasi masura, atinse prin faptul ca alegi antrenamente mult mai scurte, la intervale mai putin frecvente, dar de o mare intensitate (HIIT - in original, high-intensity interval training). Aceste antrenamente alterneaza exercitii nebunesti, viguroase, cu perioade de recuperare scurte.

Aceste intervale foarte scurte de antrenament intens declanseaza schimbari metabolice care nu se observa atunci cand faci activitati fizice moderate, explica specialistii. Aceste modificari par sa faca inima mult mai eficienta atunci cand pompeaza sange bogat in oxigen catre muschi, ceea ce duce la beneficii mai mari pentru sanatate, comparativ cu cele pe care le ai de la un antrenament mai putin intens, traditional.

Regula 2: Ai intotdeauna nevoie de un somn solid, de pana la 7-8 ore pe noapte. Noul mod de gandire: Da-i drumul, stai treaza pana tarziu in noapte - poti recupera pentru orele nedormite. Medicii ne-au tot avertizat si ne-au spus ca, daca pierzi niste ore bune de somn, nu poti sa recuperezi acel timp.  Acum stiinta ne ofera un colac de salvare: daca ai redus orele de somn timp de cateva nopti la rand, cercetarile arata ca poti sa recuperezi in mod clar la acest capitol, prin faptul ca dormi mai mult a doua sau a treia zi, spun medicii de la Charlottesville Neurology and Sleep Medicine din statul Virginia. Pentru a face acest lucru, culca-te devreme si trezeste-te la ora la care te trezesti in mod normal - o decizie mai buna decat sa dormi pana mai tarziu a doua zi. Avertismentul specialistilor: daca "datoria" ta la capitolul somn depaseste o saptamana sau ai ture de noapte, o desfatare sau doua in pat nu va fi de ajuns pentru a compensa efectele privarii de somn, cum ar fi cresterea in greutate sau un sistem imunitar slabit.


Regula 3: Arunca medicamentele expirate. Noul mod de gandire: Pastreaza-le; acestea ar putea fi aproape in regula. Multe dintre pastilele eliberate fara prescriptie medicala sunt eficiente si dupa data de expirare, spun medicii newyorkezi. In cadrul unui studiu din 2012 publicat in "Archives of Internal Medicine", s-a constatat ca anumite medicamente ar putea fi bune chiar si pana la 40 de ani dupa data de expirare. Asa ca te intrebi, probabil, care este rostul datei de expirare inscrisa pe ambalaj.

Aceasta iti spune cat de mult producatorul unui medicament iti poate garanta stabilitatea produsului, conform regulilor autoritatilor in domeniu. Medicamentul poate fi potent si dupa aceasta data. Si pentru unele medicamente pe care le ai la tine in casa, cum ar fi pastilele pentru arsurile la stomac si calmantele, o potenta redusa a medicamentului nu te va afecta, spun farmacistii americani.
Pentru a fi complet sigura, arunca aceste medicamente daca a trecut un an de la data expirarii. Si tine seama strict de data de expirare de pe "orice medicament destinat pentru a trata o situatie care iti pune in pericol viata, cum ar fi insulina si epinefrina", spun expertii, sau medicamentele care sunt folosite in interiorul nasului si gurii, cum ar fi sprayurile nazale sau inhalatoarele, deoarece pe ele se pot dezvolta bacterii in timp.

Regula 4: Nu folosi Camera de Urgenta ca si cum ar fi medicul tau. Noul mod de gandire: De ce sa astepti sa iti vezi medicul? Daca ai o boala care te loveste cand te astepti mai putin, o tuse severa, insotita de febra, si te chircesti de durere, este perfect in regula sa mergi la Camera de Urgenta. Cand brusc te simti rau si ai o stare generala proasta, este intelept sa mergi la un control la medic, cat mai curand posibil. O regula care ti se aplica inca este "mai bine in siguranta decat sa iti para rau".

In : Stiri din Sanatate 


Tags: reguli de sanatate care pot fi incalcate