Reguli de nutritie pe care nu le stiai

Posted by Alin Marinescu on Monday, February 19, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru nutritie

Mananca fructe si legume, nu sari peste micul dejun si fii atenta la dimensiunea portiilor. Acestea sunt regulile de baza ale unei alimentatii sanatoase si nu exista nutritionist care sa nu ti le spuna. Mai exista, insa, unele reguli de care nu multa lume stie si care asigura organismului aportul nutritiv necesar, stimuleaza arderea caloriilor si pierderea in greutate. Iata  reguli de nutritie de care sigur nu stiai. Si nu uita: cheia unei alimentatii sanatoase consta in alegerea celor care corespund stilului tau de viata. Testeaza-le si vezi care ti se potrivesc.

Nu manca fructele singure
Alegi sa mananci un mar ca gustare de pranz pentru a-ti potoli senzatia de foame. Inteleapta alegere. Dar nu te astepta ca un smoothie cu fructe sau un bol cu pepene rosu sa fie suficient pentru a inlocui o masa. Fructele contin carbohidrati, ceea ce inseamna ca vor creste nivelul de zahar din sange pentru ca apoi sa scada rapid, iar dupa nici o ora vei constata ca iti este foame si te vei simti foarte obosita. Daca vrei sa mananci la una dintre mese fructe si sa iti tina de foame, atunci combina-le cu proteine sau grasimi sanatoase, ambele vor incetini digestia si vor mentine echilibrat nivelul de zahar.

Cerealele integrale nu sunt mereu alegerea cea mai buna
Produsele din cereale integrale sunt o alternativa sanatoasa la cele din faina alba, intrucat cerealele reduc riscul de afectiuni de inima si mentin senzatia de satietate pentru o perioada indelungata. Un studiu realizat de Harvard School of Public Health arata, insa, ca multe dintre produsele comercializate ca fiind bogate in cereale integrale contin mai mult zahar si mai multe calorii decat varianta simpla. Se recomanda asigurarea aportului necesar din surse sigure, precum quinoa, orez brun si terci de fulgi de ovaz neindulcit. Alege produse pe eticheta carora se specifica un continut de cel putin 3 grame de fibre, dar nu mai putin de 6 grame de zahar sau 100 calorii per portie.

Uneori, este mai bine sa eviti produsele proaspete
Cu cat un produs proaspat este tinut mai mult, cu atat mai mult din nutrienti isi va pierde. Daca legumele si fructele sunt aduse de afara, asta inseamna ca petrec o perioada destul de lunga in cutii, culese fiind, iar cand vor ajunge in supermarket vor fi deja sarace in nutrienti. Fructele si legumele congelate sunt in acest caz o alternativa demna de luat in calcul. Fructele sunt congelate imediat dupa ce au fost culese, ceea ce inseamna ca isi pastreaza o mare cantitate din valoarea nutritiva.

Alege un dressing bogat in grasimi
Da, ai citit foarte bine. Studiul realizat de Universitatea Purdue arata ca organismul necesita grasimi pentru a putea absorbi vitaminele si nutrientii din salata. Alege un dressing pe baza de ulei de masline, astfel iti vei asigura si aportul necesar de grasimi sanatoase, dar nu uita ca dimensiunea portiilor conteaza in continuare, asa ca nu pune mai mult de 2 lingurite.

Mananca desertul la micul dejun
Esti o mare impatimita a dulciurilor? Atunci acest sfat iti va fi fara indoiala pe plac. Poti sa fii sigura ca astfel nu vei manca mai mult decat trebuie la micul dejun si, in plus, iti vei satisface pofta de dulce, ceea ce te va tine departe de poftele culinare care te vor atrage in capcana in decursul zilei, cand pericolul de a manca mai mult decat trebuie este ridicat. Nu este cazul si sa exagerezi, dar un desert delicios dupa un mic dejun bogat in proteine si carbohdrati sanatosi, precum oua, este suficient.

Gateste pastele al dente
Cu cat procesul de gatit este mai scurt, cu atat va fi mai bine pentru digestie. Vei fi nevoita sa mesteci mai bine pastele, ceea ce stimuleaza enzimele digestive. Mai mult, studiile arata ca pastele al dente stabilizeaza nivelul de zahar din sange, ceea ce va reduce semnificativ poftele.

Condimenteaza preparatele
Evita sosurile grele si adaosurile bogate in zahar, iar solutia pentru a te bucura de un preparat savuros este sa adaugi de fiecare data condimente, precum scortisoara, usturoi, scortisoara si piper cayenne. In felul acesta nu vei obtine doar un preparat gustos, ci si un beneficiu sanatos. Aceste condimente stimuleaza metabolismul si starea de sanatate pentru ca sunt bogate in antioxidanti, care sunt benefici pentru tensiunea arteriala si sistemul imunitar. Mai mult, te vei simti satula mult mai repede.

Bea mai multa cafea
Ceaiul este o bautura sanatoasa intrucat este bogat in antioxidanti. Dar si cafea contine compusi care reduc riscul de diabet. Mai mult, studiile arata ca putina cafeina iti da energia necesara pentru o scurta rutina fitness de dimineata.

Infometeaza-te
Acest sfat il regasesti frecvent pe lista greselilor pe care sa le eviti daca vrei o alimentatie sanatoasa si nu te-ai astepta nicidecum sa se regaseasca intr-un articol care vorbeste despre regulile alimentare corespunzatoare, dar este un sfat cat se poate de bun. Ti s-a spus si ai citit in toate revistele de profil ca este recomandat sa mananci mai des pentru a reduce poftele, dar specialistii sustin ca mancatul preventiv s-ar putea de fapt sa duca la mancatul in exces. Mergand pe principiul cinci mese pe zi, oamenii ajung sa manance mai mult decat au nevoie doar pentru ca asa trebuie si caloriile se aduna. Incearca asadar un truc: asteapta sa ti se faca foame cu adevarat inainte prima gustare a zilei, care va surveni cel mai probabil la mai putin de patru ore de la servirea micului dejun. Asta te va ajuta sa iti dai seama de cata mancare are nevoie organismul tau.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: reguli de nutritie pe care nu le stiai