Reguli de aur pentru unghii puternice

Posted by Alin Marinescu on Friday, February 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru unghii puternice

Unghiile se pigmenteaza sau se deformeaza destul de frecvent, din multiple cauze: varsta, ereditate, infectie, soc sau diverse boli care afecteaza organismul. Unghia este compusa din mai multe straturi de celule plane, care se reproduc la baza, la nivelul radacinii. Aceste celule sunt ca si parul constituie din keratina, o proteina bogata in sulf si oligoelemente de tipul seleniului si potasiului. Sinteza keratinei se face sub piele. Radacina unghiei este puternic vascularizata. Cresterea, in medie de 3 milimetri pe luna variaza in functie de varsta, starea de sanatate, ereditate, obieiuri de viata (munca namuala), climat si de localizarea ei (cea de la degetul mare al piciorului creste de exemplu mai incet).

Se estimeaza ca factorul ereditar joaca un rol important. Daca mama are unghiile bombate, copiii au toate sansele sa aiba si ei unghii bimbate. Varsta are si ea un rol important, deoarece unghiile imbatranesc si ele ca si organismul. Aceasta se traduce prin aparitia striurilor longitudinale care se accentueaza cu timpul. Apare ceea ce in termeni medicali se numeste onicogrifoza, mai ales la persoanele in varsta, adica o ingrosare inegala a unghiei care ia aspect de gheara. Unghiile sunt foarte sensibile si la socuri. Daca o unghie este strivita, ea se coloreaza in vanat ceea ce se traduce prin prezenta unui hematom. Unghia se poate deforma si revine la normal doar dupa 6 luni.

Reguli de aur pentru unghii puternice
nu tineti mult timp mainile in apa, mai ales cu detergenti.
nu va roadeti unghiile. in primul rand nu este frumos, tradeaza nervozitatea si constituie poarta de intrare pentru germeni infectiosi.
nu faceti exces de zel cu frumusetea: limitati-va la o manichiura la interval de o saptamana sau chiar doua saptamani.
nu abuzati de unghiile false, deoarece rasina folosita pentru aplicarea lor, este toxica pentru unghii.
taiati cuticula (pielita de pe marginea unghiilor) foarte incet.
consumati alimente bogate in vitaminele A, B, E si fier.
nu taiati unghiile cu clestele sau foarfecele ci scurtati-le cu ajutorul unei pile.
daca efectuati munca manuala, folositi manusi de protectie.
pentru unghiile de la picioare, nu purtati incaltaminte prea stramta, aerisiti picioarele, taiati unghiile scurt si spalati zilnic picioarele.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: reguli de aur pentru unghii puternice