Regimul de urmat in cazul colonului iritabil

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 3, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru colon iritabil

Colonul iritabil reprezinta o tulburare functionala intestinala frecventa, aparent fara o cauza organica, cu o incidenta maxima intre 30 si 40 ani si o frecventa mai mare la femei decat la barbati.

Simptome:
Daca prezentati constipatie, deseori in alternanta cu diaree, dureri abdominale de tip colicativ, arsuri, intepaturi, senzatie de presiune in abdomenul inferior si ameliorarea sau disparitia durerilor dupa scaun, este posibil sa suferiti de aceasta maladie care afecteaza, se pare, din ce in ce mai multe persoane.

Tot in cadrul simptomelor pe care le puteti prezenta in acest caz se numara:
- durerile abdominale intermitente si cu localizare variabila;
- deseori meteorism;
- rareori pot aparea in scaun membrane mucoase;
- durerile abdominale nu apar nicodata noaptea; deseori apar dimineata la trezire.

De multe ori, in cazul acestor simptome, poate fi vorba de alte boli, cum ar fi carcinomul de colon sau boli inflamatorii ale intestinului gros.

Factori determinanti pentru aparitia bolii:
Cauzele exacte ale acestei boli sunt necunoscute, insa s-a demonstrat ca exista anumiti factori care favorizeaza aparitia colonului iritabil.

Factorii alimentari 
Consumul anumitor alimente care contin multe materii grase; de asemenea consumul de lactate, ciocolata, cafea, alcool. Influentele negative pe care aceste alimente le au asupra intestinului gros au fost de multe ori discutate insa, in general, regimurile de excludere nu au dat rezultate foarte importante.

Factori psihologici 
Stresul poate de asemenea sa agraveze simptomele sindromului de colon iritabil. Daca ne gandim schematic ca digestia este contolata de catre creier, putem spune ca intestinul gros poate fi perturbat de o activitate psihica mai intensa sau de stres.

Factori hormonali
Cercetatorii au pus in evidenta faptul ca simptomele se agraveaza la femei in timpul menstruatiei, ei ajungand la concluzia ca hormonii sexuali pot de asemenea sa joace un rol in cadrul acestui sindrom - rol care ramane inca neelucidat.

Tratament=regim 
Regimul este in general igieno-dietetic, urmarindu-se excluderea din alimentatie a alimentelor care favorizeaza agravarea simptomelor.

Acestea sunt:
- legumele care au ca efect balonarea abdominala (acestea contin fibre vegetale foarte iritante pentru intestin): fasole uscata, mazare, porumb, varza;
- alimentele foarte grase: slanina, unt, mezeluri grase, carne grasa de porc, prajelile, afumaturile;
- lactatele, ciocolata, cafeaua - fiind colecistokinetice antreneaza spasme ale musculaturii intestinale;
- consumul multor fructe si legume pe zi nu este permis, deoarece se acumuleaza multe fibre vegetale care cresc si cantitatea materiilor fecale si irita intestinul deja inflamat.

Mesele trebuie sa fie reduse cantitativ si dese.
Tratamentul medicamentos include medicamente care se adreseaza simptomelor bolii si nu cauzei, in concluzie, acestea nu trateaza boala ci doar imbunatatesc calitatea vietii pacientului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: regimul de urmat in cazul colonului iritabil