Regim pentru ficat: protejeaza-ti ficatul cu aceasta dieta

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, September 7, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru protejeaza-ti ficatul

Excesele alimentare, stilul de viata sedentar si substantele chimice pe care le consumam aproape zilnic sunt doar cativa dintre factorii care contribuie la aparitia bolilor ficatului. Anumite boli ale acestui organ, precum hepatitele, sunt boli cu transmitere sexuala, care se raspandesc din neglijenta si care afecteaza grav organul inainte de a da simptome vizibile. Alcoolul, pe care atat de multi oameni il consuma in prezent, inca de la varste fragede, este o adevarata otrava pentru ficat, mai ales daca acesta este sensibil. Cu alte cuvinte, traim intr-o lume in care ficatul este expus la multe pericole, iar daca noi nu luam masuri sa ne protejam, riscul de a suferi mai tarziu de diverse maladii serioase este foarte mare.

Descopera cum poti sa iti dai seama daca suferi de boli ale ficatului in functie de simptomele pe care le ai!

In cazul unui ficat bolnav, una dintre masurile pe care le putem lua este adoptarea unui regim special. in mod normal, proteinele sunt cele care ajuta la regenerarea celulara si previn acumularea de grasimi la nivelul ficatului, insa atunci cand exista o boala a acestui organ, ele nu mai sunt procesate cum trebuie de organism, existand riscul sa se acumuleze reziduuri care se depun apoi pe creier. De aceea, este nevoie de o alimentatie diferita, gandita astfel incat sa ii ofere corpului cele necesare fara a agrava problema.

Cateva dintre schimbarile pe care va trebui sa le faci in dieta, daca adopti regimul pentru ficat, sunt:

- reducerea cantitatii de proteine pe care o consumi, din motivul mentionat mai sus. in cazul in care suferi de o afectiune serioasa a ficatului, este recomandat sa consumi 1 g de proteine/kg din masa corporala. De exemplu, o persoana care cantareste 70 kg nu ar trebui sa depaseasca 70 g de proteine pe zi (este vorba despre proteinele de origine animala).

- cresterea cantitatii de carbohidrati din alimentatie, astfel incat sa existe un echilibru alimentar. Carbohidratii ar trebui sa fie principala sursa de calorii in regimul pentru ficat.

- limitarea consumului de sare, care cauzeaza retentie de lichide si poate provoca umflarea ficatului;

- renuntarea la suplimente alimentare care nu au fost recomandate de medic si care pot suprasolicita ficatul. Complexul de vitamine B este adesea prescris ca supliment alimentar de medici, in regimul pentru ficat.

- consumul moderat de grasimi, in functie de recomandarile medicului. Ele nu trebuie eliminate complet din dieta, in ciuda opiniei conform careia ar fi daunatoare pentru ficat.

- eliminarea din dieta a alcoolului, care nu mai poate fi procesat corect de catre ficat si devine mult mai toxic;

- evitarea curelor de detoxifiere, care nu doar ca slabesc organismul, dar pot afecta si mai rau ficatul daca acesta este deja bolnav.

Exemplu de meniu in regimul pentru ficat

Mic dejun:

o portocala;
fulgi de ovaz cu lapte si putina miere;
o felie de paine integrala prajita;
putin gem;
cafea sau ceai.

Pranz:

120 g de carne slaba (pui, curcan, peste, muschiulet de porc etc.);
o portie mica de cartofi/orez;
legume gatite sau salata;
2 felii de paine integrala;
o lingurita de jeleu cu aroma de fructe;
un fruct proaspat.

Gustare:

biscuiti graham cu lapte.

Cina:

120 g de carne slaba (pui, curcan, peste, muschiulet de porc etc.);
salata;
orez fiert;
2 crackersi integrali;
250 ml lapte;
un fruct proaspat.

Gustare de seara:

un pahar cu lapte sau un fruct mic.

sursa: divahair.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: regim pentru ficat: protejeaza-ti ficatul cu aceasta dieta