Psoriazisul este mai frecvent decat se crede

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, January 3, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Psoriazisul

Dermatologii sustin ca 2% dintre romani sufera de psoriazis. "Boala poate sa evolueze foarte mult timp, asta pentru ca afectiunea este genetica. Pacientul cu psoriazis are cel putin o gena din cele noua cunoscute pana in prezent de psoriazis", a declarat prof.dr. Calin Giurcaneanu, seful sectiei de dermatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta "Elias" din Capitala.

Conform ultimelor statistici, pe plan mondial, 2% din populatie este afectata de aceasta boala dermatologica. Rezultatele arata ca persoanele cu pielea alba sunt cele mai predispuse la psoriazis. In Tarile Nordice, maximum 3% dintre locuitori au aceasta boala, mai afectati sunt insa canadieni, 5,7% dintre acestia suferind de aceasta afectiune. 

Boala poate debuta si in copilarie

Potrivit unui studiu realizat in urma cu 15 ani pe un esantion de 5.600 de persoane, boala apare in general la persoanele care au o varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani.

Cel mai bun leac natural pentru psoriazis

Al doilea varf este la 50-55 de ani, iar al treilea in copilarie (8-10 ani). "Poate debuta oricand. Pacientii cu forme usoare au o mai mare incidenta. Cele cu forme severe prezinta risc de infarct miocardic de sapte ori mai mare decat individul care nu are psoriazis. Alte afectiuni care se asociaza frecvent cu psoriazisul sunt hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, bolile cerebrovasculare sau embolia pulmonara", a mai explicat Calin Giurcaneanu.

Simptomele psoriazisului pot varia de la o persoana la alta, la fel cum variaza si aspectul eruptiilor caracteristice, numite placi psoriazice. În general este vorba de:

Pete rosii acoperite de piele îngrosata. 
Portiuni de piele descuamata
Portiuni de piele foarte uscata, crapata, care poate sangera. 
Dureri, senzatie de arsura, mancarime la nivelul placilor
Unghii îngrosate, crapate, în anumite cazuri
Articulatii umflate, dureroase, în anumite cazuri

In : Stiri din Sanatate 


Tags: psoriazisul este mai frecvent decat se crede