Psihicul uman si artele martiale

Posted by Alin Marinescu on Saturday, September 1, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Curaj, perseverenta, stapanire de sine, disciplina, concentrare, energie si inspiratie… cateva dintre beneficiile pe care practicarea artelor martiale o aduce sportivilor. Abilitatile pe care practicantii de karate le dobandesc sunt, sa recunoastem, caracteristicile cheie ale marilor lideri.

Perseverenta. Artele martiale nu te invata doar sa lovesti, te invata si cum sa incasezi o infrangere usturatoare cu orgoliul intact. Infrangerea este greu de suportat in orice sport, insa in artele martiale nu prea ai cu cine imparti vina: paleta de ping-pong curbata, racheta nepotrivita, coechipierii neatenti nu mai pot fi invinovatiti, brusc esti singur in fata esecului. Artele martiale te invata cum sa infrunti astfel de momente, sa inveti din ele si sa mergi mai departe asa cum doar marii lideri stiu sa o faca. Cu alte cuvinte, te invata sa perseverezi indiferent cat de multe obstacole intalnesti in cale. Curaj. Liderul este cel care, in ciuda riscurilor, are curajul sa urmeze o idee. Practicarea artelor martiale te obisnuieste sa iesi din zona ta de confort inca de la o varsta frageda. Sa lupti impotriva unui adversar necunoscut cere la inceput o doza de nebunie, insa nu mai multa decat iti trebuie pentru a-ti deschide o afacere cu computere dedicate exclusiv designerilor (Apple).

Incredere in sine. Daca tu nu ai incredere in propriile forte cum ii vei putea convinge pe altii sa te urmeze? Increderea in sine se castiga printr-o continua confruntare cu propriile limite, ori antrenamentele de arte martiale incearca sa faca tocmai asta. De fapt, artele martiale te invata ca orice este posibil, trebuie doar sa privesti un maestru distrugand o caramida cu o singura atingere pentru  a te convinge. Disciplina. In artele martiale performanta cere disciplina. Nu poti ajunge la acuratetea si eleganta miscarilor lui Bruce Lee fara a urma antrenamente riguroase. Nu poti arde etapele, trebuie sa incepi de jos si sa progresezi gradual pana centura devine in sfarsit neagra. Disciplina astfel dobandita te va ajuta sa-ti construiesti propria cariera, sa-ti stabilesti obiective si sa lupti pentru a le atinge.

Concentrare. Daca in Grecia Antica atenienii puteau urmari fara probleme o tragedie timp de mai bine de 6 ore, in lumea multitaskingului, abilitatea noastra de a ne concentra se limiteaza la vreo 30 de secunde, durata medie a unui spot publicitar. Artele martiale presupun o concentrare deplina pe toata durata antrnamentului, permitand copiilor, dar si adultilor, sa-si dezvolte aceasta abilitate esentiala oricarui bun specialist. Energie. Sa nu uitam, marii lideri sunt acei oameni ale caror baterii par ca nu se termina niciodata. La orice varsta practicarea artelor martiale aduce sportivilor profesionisti si amatorilor un surplus de energie care va face ziua sa para mai lunga. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: psihicul uman si artele martiale