Prunus spinosa si minunatele sale proprietati vindecatoare

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, October 10, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Porumbarul (Prunus spinosa)  este un arbust spinos, foarte ramificat, cu aspect de tufa deasa, inalt de 1-2 (3) m ; tulpina are scoarta cenusie, putin crapata. Prezinta lujeri laterali terminati in spini ascutiti, lungi de 4-8 cm ; frunzele sunt eliptice, lungi de 2-4 cm si late pe jumatate, margine dintata, glabre sau uneori paroase pe fata inferioara. Florile sunt solitare, mici de 1-1,5 cm, cu petale albe si stamine numeroase asemanatoare cu cele ale prunului domestic. Apar inaintea frunzelor. Fructele sunt drupe globuloase, lung pedicelate, negre-albastrui brumate, cu pulpa aderenta de sambure. Are o arie mare de raspandire, putand fi intalnit de la campie pana in zonele muntoase (cota 1400) la lizierele padurilor, pe marginea drumurilor si a terenurilor cultivate, in vecinatatea alunului, a macesului si a socului.

Florile contin flavonoizi, acizi organici, cvercitina, saruri de magneziu si de potasiu, substante glicozidice ; Fructele contin glucide, acizi organici antociani, taninuri, polifenoli, vitamina C, saruri de calciu si de magneziu ;  Datorita proprietatilor lor sedative, laxative si diuretice, florile sunt recomandate in afectiunile rinichilor si a cailor urinare. Fructele au actiune antidiareica, astringenta ceea ce le recomanda in diaree, dizentarie, pentru calmarea durerilor de stomac, pentru stimularea digestiei, in dischezii biliare.

Mugurii au actiune imnomodulatoare, tonica generala, stimulent al mecanismelor de crestere si dezvoltare, activeaza axul hipofizo-hipotalamo-suprarenaliana regland dizarmoniile hormonale. Toate acestea ii recomanda in caz de: deficit imunitar, convalescente postgripale sau dupa boli pulmonare, debilitate psiho-fizica, anorexie, inapetenta, astenie generala, neurastenie, anemie, dizarmonii de crestere la copii, intarzierea menarhei si de pubertate, acnee juvenila si furunculoza datorate poluarii atmosferice.

Infuzia din flori se prepara din o lingurita de flori uscate la o cana de apa clocotita, se infuzeaza 2 minute, se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi pentru efectul sedativ, diuretic. Decoctul din fructe se prepara ditr-o lingurita de fructe uscate maruntite sau macinate pulbere la o cana de apa, se fierb 2- 3 clocote, se da la o parte de pe foc si se mai infuzeaza 10 minute; se consuma 2-3 cani pentru efectul astringent in caz de diaree, dureri de stomac, dischinezii biliare

Tinctura de porumbar, este un sirop facut la rece din porumbele, propolis si alcool, este un medicament pentru eliminarea colesterolului, actionand in acelasi timp si imbunatatind starea excesiva de oboseala ; se administreaza cate o lingurita de 3 ori pe zi ; Gemoderivat din muguri de porumbar, se administreaza 30-50 de picaturi de 1-3 ori pe zi sau 50-70 de picaturi o singura data pe zi. este indicat in caz de anorexie, inapetenta, tulburari de crestere si dezvoltare, debilitate psiho-fizica, deficit imun, convalescente postgripale, bronsite cronice la varstnici, Herpes Zoster oftalmic, furunculoze, dereglari de ciclu menstrual sau intarzierea menarhei la pubertate. O sursa de achizitie o gasesti aici.

Florile se recolteaza in perioada de inceput a infloririi, pe timp uscat, prin ciupire, floare cu floare sau prin taierea unor ramurele mici care se strujesc imediat; Fructele se recolteaza toamna, dupa caderea brumei (octombrie-noiembrie), care duce la pierderea astringentei si marirea procentului de zaharuri prin culegere cu mana, fruct cu fruct sau prin scuturarea arbustului pe cearsafuri sau prelate.

Fructele proaspete de porumbar pot fi consumate in stare proaspata (sunt mai gustoase daca se culeg dupa ce da gerul), se pot folosi pentru prepararea siropului, gemului, vinului sau tuica cu gus asemanator tuicii de prune.
era folosit pentru ridicarea de garduri vii pentru protejarea tarcurilor de animale, datorita tepilor sai;.
lemnul sau rezistent era folosit la confectionarea de toiage, bastoane sau bate;
cu zeama fructelor erau colorate in albastru tesaturile de in. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: prunus spinosa si minunatele sale proprietati vindecatoare