Protejeaza-ti creierul mancand sanatos

Posted by Alin Marinescu on Friday, March 16, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Alimentatia sanatoasa are un rol esential in buna functionare a organismului, inclusiv in mentinerea starii de sanatate a creierului, atrag atentia specialistii. Mai exact, o alimentatie corespunzatoare poate preveni aparitia unor evenimente vasculare, contribuie la sanatatea cardiovasculara, incetineste declinul cognitiv si are un rol important in mentinerea sanatatii mintale, psihice si emotionale, se arata intr-un comunicat de presa. In vederea incetinirii declinului cognitiv, post AVC, Alzheimer sau imbatranire, conform American Stroke Association's International Stroke Conference 2018/Los Angeles, se recomanda consumul de peste, fructe de padure, legume (in special frunze verzi), ulei de masline presat la rece si evitarea zaharului si a cerealelor rafinate. 

O alimentatie sanatoasa pentru creier are in vedere si nivelul mineralelor (magneziu, fier, cupru), al vitaminelor (intregul grup de vitamine B: B6, B12, folat, dar si D, E si C), dar si al fitonutrientilor. Potrivit specialistilor, un deficit al complexului de B-uri este asociat cu micsorarea creierului, bolile neurodegenerative, depresie, neuropatii si boli psihiatrice, se mai arata in comunicatul de presa. Pe de alta parte,  pe langa alimentatia sanatoasa, este foarte important sa existe un stil de viata sanatos, in care stresul, fumatul si lipsa odihnei sa fie evitate pe cat mai mult posibil.

Potrivit cercetatorilor americani, dieta mediteraneana este cea mai buna alimentatie pentru creier, iar lista efectelor pozitive este una impresionanta: dieta reduce riscul atacurilor cerebrale, diminueaza riscul pierderii de memorie si protejeaza vasele de sange din creier. Dieta mediteraneana este compusa din legume, fructe, peste, cereale integrale, nuci, ulei de masline si implica un consum moderat de alcool, limitand consumul de carne rosie, dulciuri si cereale rafinate (precum painea alba sau orezul alb). Aceasta este prima cercetare care studieaza efectul dietei mediteraneene asupra vaselor de sange din creier. Studiile precedente au aratat ca o dieta mediteraneana este asociata cu un risc redus de a suferi de afectiuni cardiace, atacuri cerebrale si afectiuni cognitive, precum boala Alzheimer.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: protejeaza-ti creierul mancand sanatos