Produsul din lapte care da dependenta

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, February 14, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru branza

Savantii americani de la Universitatea Michigan afirma ca branza este asemanatoare drogurilor, din cauza unei substante chimice denumita "caseina", care genereaza dependenta si activeaza aceleasi regiuni cerebrale. Totodata, cercetatorii americani au descoperit ca pizza este unul dintre preparatele alimentare care genereaza cea mai puternica dependenta, în mare parte datorita stratului de branza.

Potrivit profesorului Neal Barnard, membru în Physicians Committee for Responsible Medicine, caseina "se dezintegreaza în timpul digestiei si elibereaza o gama întreaga de opiacee, denumite casomorfine". Anumiti savanti considera ca efectul pe care branza îl are asupra creierului este atat de puternic încat alimentul a fost denumit "cocaina produselor lactate". Mai multe studii au dezvaluit ca acele casomorfine se ataseaza de receptorii opioizi, care sunt asociati cu controlul durerii, senzatia de recompensare si dependenta.

Preferinta pentru branzeturile gustoase este comuna multor persoane. Iar nutritionistii explica apetitul exagerat prin faptul ca lactatele ne aduc aminte de mancarurile din primul an de viata, de obicei oferite de mama. Asadar, este firesc sa savuram branzeturile. Trebuie avut grija însa si la cantitati. Iata ce spune Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "În momentul în care vorbim de o cantitate corecta de branza, trebuie sa fie ceva atat de mic cat un cubulet de branza topita, iar asta înseamna 25-30 g la o masa".

si tineti cont de o regula generala în privinta sortimentelor de branza, ne sfatuieste Dr. serban Damian, nutritionist: "Pentru ca sunt surse foarte bune de proteina, dar si de grasimi, e bine sa le combinam cu legume, pentru ca acestea vin cu fibre si minerale si în final rezulta un produs complet".

In : Stiri din Sanatate 


Tags: produsul din lapte care da dependenta