Procedura care te ajută să depistezi la timp infertilitatea

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Histerosonografia este una dintre intervențiile des recomandate pentru a fi efectuate ca parte a protocolului de investigare a unei eventuale probleme de fertilitate, atunci când sarcina întârzie să apară după mai mult de un an de încercări regulate și neprotejate.

Despre avantajele, contraindicațiile și utilitatea acestei proceduri am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Histerosonografia este o intervenție ecografică, minim invazivă, de verificare a trompelor uterine și a cavității uterine. Față de histerosalpingografie, ce folosește o substanță iodată de contrast, histerosonografia se realizează folosind o soluție salină, fiind o procedură mai puțin traumatizantă pentru pacientă.

Investigația, a continuat dr. Vythoulkas, nu necesită internare și se poate face ambulatoriu, în cabinetul de ginecologie. De asemenea, nu este o investigație ce necesită anestezie. După un consult ginecologic, pentru a exclude existența scurgerilor vaginale sau cervicale purulente ori a unor dureri neobișnuite (cazuri în care efectuarea proecdurii se va amâna), medicul va introduce un cateter subţire, foarte flexibil, prin colul uterin până în cavitatea endometrială. Apoi, prin cateter se injectează 10-20 ml de soluţie salină sterilă până în cavitatea uterină.

În timpul injectării, unele femei resimt crampe ușoare sau senzație de presiune, caz în care se poate administra un antispastic intramuscular pentru reducerea disconfortului. După efectuarea imaginilor ecografice, medicul scoate sonda folosită, iar pacienta poate pleca. Uneori, după această investigație, pot să apară scurgeri vaginale apoase, de culoare maronie, în cantitate redusă. Procedura durează maximum jumătate de oră.

Histeronografia este cea mai bună metodă neinvazivă pentru a descoperi anomaliile uterine și leziunile intrauterine - cum sunt polipii, fibroamele uterine, sinechiile - ce pot determina infertilitate, pot duce la eșec de implantare sau pot favoriza avortul. Dar investigația se recomandă, a continuat dr Vythoulkas, și atunci când există sângerări anormale, fie că vorbim de menstre abundente, fie de sângerare intermenstruală sau postmenopauză.

De asemenea, histerosonografia se recomandă a fi efectuată și atunci când sunt detectate anomalii endometriale și intracavitare în timpul unei ecografii transvaginale sau în cazul anomaliilor uterine congenitale sau dobândite (uter unicorn, uter bicorn, sept uterin, cavitate uterină arcuată) și, nu în cele din urmă, pentru a testa permeabilitatea tubară în cazul unui diagnostic de infertilitate de tip feminin.

Cel mai bun moment pentru a efectua histerosografia este la aproximativ o săptămână după încheierea menstruației (în zilele 5-10 ale ciclului menstrual), atunci când mucoasa endometrului este subțire și medicul poate detecta ușor eventualele anomalii la nivelul endometrului. Înainte de efectuarea investigației, pentru o vizualizare cât mai clară asupra mucoasei și cavității uterine, vezica urinară trebuie golită.

Histerosonografia, ne-a mai spus dr Vythoulkas, este o investigație foarte utilă în aflarea cauzelor infertilității feminine, este o procedură minim invazivă, nu folosește radiații X, substanța de contrast nu produce reacții alergice, iar timpul necesar efectuării investigației este relativ scurt.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: procedura care te ajută să depistezi la timp infertilitatea