Principalul simptom care iti spune ca ti se opreste respiratia cand dormi

Posted by Alin Marinescu on Thursday, May 18, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru respiratie in somn

Apneea in somn apare în timpul somnului și pentru că în timpul somnului nu știm nimic, dormim, de obicei, partenerul își dă seama că ceva e în neregulă, adică observă că sunt pauze în respirație, că sforăie atât de tare că sunt pauze în respirație.

Omul care are simptome noaptea nu le percepe inițial, ulterior poate să își dea seama că e ceva în neregulă atunci când este foarte obosit a doua zi și nu înțelege de ce, îl doare capul dimineața pentru că noaptea e în hipoxie, adică nu are destul oxigen din cauza pauzelor sau a crescut puțin tensiunea arterială, urinează noaptea, de trei, de patru ori, ceea ce nu e normal la un om de 30, 40 de ani care nu are probleme cu prostata sau nu are alte probleme de sănătate, transpiră abundent, fără să fie prea cald în cameră sau să existe alte cauze, febră sau alte boli.

Cel mai important simptom care îl poate resimți un om care are apnee în somn este somnolenta

Ulterior, cel mai important simptom de zi pe care îl poate resimți un om care are apnee (în somn - n.r.) este somnolența excesivă. Adică stă în condiții monotone, citește ziarul și după 15 secunde ațipește, la televizor nu rezistă mai mult de jumătate de minut fără să ațipească, indiferent de emisiune, poate să fie un film de acțiune, el tot ațipește; dacă mănâncă ceva, după ce a mâncat abia își poate tine ochii; dacă conduce - și aici este marea problemă - este somnolent la volan și somnolența excesivă la volan, care e dată de apneea în somn este principal cauză de accidente pe șoselele din Europa, de fapt, din toată lumea unde există autostrăzi, la noi deocamdată nu sunt autostrăzi, dar și la noi se pare că stăm prost la capitolul accidente prin somnolență excesivă și atunci trebuie să facem ceva pentru pacienții, indivizii care au apnee în somn, și sunt somnolenți și sunt pe șosea. Sunt pericole publice.

Cel mai frecvent, apneea în somn are legătură cu gâtul gros, pe care îl avem din naștere, unii se nasc cu gâtul gros, scurt și gros, sau gâtul acoperit sau învelit în grăsime, grăsimea dată de obezitate.

Obezitatea este cel mai important factor de risc pentru apnee în somn

La ora actuală, obezitatea este în continuă crește la nivel mondial. În România, inclusiv la copii, tendința este să crească mereu în greutate și să avem obezitate. Cu alte cuvinte avem tot mai mulți indivizi care probabil că au apnee în somn, dar nu știu.

Cineva care are apnee în somn, de obicei, are numai stadii superficiale, puțin REM, puțină parte cu vise și, după luni, e obosit și somnolent pentru că el nu doarme profund. Și e bine că el nu doarme profund, pentru că altfel nu s-ar mai trezi. Dar, în același timp, e rău că nu doarme profund pentru că apar toate consecințele somnului superficial, pauzele. Consecințele cele mai importante sunt pe aparatul cardiovascular", mai spune dr. Ștefan Mihăicuță, expert în medicina somnului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: principalul simptom care iti spune ca ti se opreste respiratia cand dormi