Principalii factori care determina infertilitatea feminina

Posted by Alin Marinescu on Sunday, May 6, 2018 Under: Stiri din Sanatate
 
Problema fertilitatii este una complexa si foarte delicata, afectand 30% dintre femeile de peste 35 de ani din Romania. Mai mult, 20 % din aceste cazuri isi au originea atat in afectiunile feminine, cat si in cele masculine, insa in ciuda acestei statistici ingrijoratoare, 56% din persoanele afectate nu consulta un medic specialist in probleme de fertilitate.

Factorii ce pot declansa aceste probleme de fertilitate sunt variate, putand fi de natura hormonala, medicala, anatomica sau chiar legate si de modificari negative ale stilului de viata, precum instalarea stresului cronic sau sedentarismul.

Sindromul ovarului polichistic este o afectiune care produce dezechilibre hormonale, afecteaza ovulatia si care se manifesta prin obezitate, hirsutism (cresterea excesiva a parului in locuri nedorite), aparitia chisturilor si in final poate duce si la aparitia sterilitatii. Sindromul ovarului polichistic se instaleaza atunci cand organismul produce hormoni masculini in exces, astfel ca eliberarea ovulelor de catre ovare se produce mai rar decat in mod normal. Cauza acestui sindrom nu este cunoscuta, insa cercetatorii sunt de parere ca excesul de insulina ar putea conduce la cresterea secretiei de hormoni androgeni la nivelul ovarelor. Femeile care se confrunta cu aceasta afectiune au nevoie in cele mai multe cazuri de tratament medicamentos.
O alta cauza a infertilitatii o reprezinta hipotiroidia. Aceasta se manifesta in conditiile in care glanda tiroida produce cantitati mai mici de hormoni tiroidieni decat ar fi necesari organismului. Hipotiroidia este greu de depistat intrucat in prima faza este asimptomatica. Cand hormonii scad sub limita inferioara, apar urmatoarele simptome: oboseala, depresie, dureri musculare, scaderea capacitatii de memorare si concentrare si cresterea in greutate. Hipotiroidia este corelata si cu variate dereglari hormonale, care produc tulburari menstruale sau lipsa completa a acesteia, afectand functia de reproducere a organismului feminin si cauzand sterilitatea feminina. In ciuda acestui fapt, multe femei nu sunt diagnosticate si tratate, astfel ca hipotiroidia ramane una dintre pricinpalele cauze ale infertilitatii in randul femeilor.
Si afectiunile inflamatorii precum infectiile cu Chlamydia pot provoca infertilitate daca nu sunt tratate la timp si corespunzator. Boala se manifesta sub forma unei inflamatii a colului uterin. 70% dintre femei nu prezinta simptomatologie, facand aceasta afectiune greu de depistat. Daca nu este depistata si tratata corespunzator, boala se extinde si produce inflamarea trompelor uterine, provocand instalarea infertilitatii. In cazul in care totusi, o femeie reuseste sa ramana insarcinata insa este inca purtatoarea acestui tip de infectie, poate aparea avortul spontan sau nasterea prematura a copilului.
Endometrioza este o afectiune interna uterina in care tesutul care creste in mod normal in uter se implanteaza sau se dezvolta in alte parti. Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, insa simptomele acesteia sunt foarte evidente: durerea pelvina, crampe severe in timpul menstruatiei, dureri de spate, durere in timpul actului sexual, dificultati de concepere, urinare frecventa sau dureroasa in timpul menstruatiei. Infertilitatea este singurul semn prezent in endometrioza. Studiile arata ca 20-40% dintre femeile infertile sufera de aceasta afectiune. Aceasta nu se poate vindeca, insa tratamentul poate rezolva problema infertilitatii.
Insuficienta ovariana prematura este o alta afectiune care poate afecta fertilitatea permanent si apare atunci cand ovarele nu mai elibereaza ovule inaintea varstei de 40 de ani. Este o afectiune provocata de toxine, boli autoimune, dar poate avea si cauze genetice. Manifestarile acesteia sunt extrem de variate si poti fi atat de natura fiziologica, dar si neurologica: transpiratiile nocturne, dificultatile de concentrare, iritabilitate, scaderea libidoului si menstruatiile neregulate.

Cu toate acestea, sanatatea intima inseamna mai mult decat protejarea fertilitatii si evitarea infectiilor, din contra, aceasta incepe si cu o ingrijire adecvata si alegerea produselor potrivite, destinate special acestui scop.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: principalii factori care determina infertilitatea feminina