Prin ce se caracterizeaza personalitatea narcisica

Posted by Alin Marinescu on Monday, July 30, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Are despre sine o pare cat se poate de buna. Se considera superior celor din jurul sau. Daca ocupa o pozitie de lider, se asteapta ca toti ceilalti sa-i soarba cuvintele si sa-i creada toate laudele de sine, sa-l admire, sa-l copieze timid, sa-i duca trena si sa-si ia notite. Daca nu este lider, nu va recunoaste prea usor superioritatea celui care-l conduce. Cel mult, se va considera egal cu acesta. Va face mult caz de importanta pe care seful i-o acorda, de relatiile foarte apropiate pe care (pretinde ca) le are cu acesta. Si va avea aceasta atitudine fata de orice personalitate cu care se intampla sa vina in contact. Va afisa la vedere fotografii in care apare impreuna cu personaje cunoscute, a caror importanta este unanim acceptata.

Este foarte rapace. Isi adjudeca intotdeauna tot ce este mai bun: biroul cel mai spatios, locul la fereastra in avion si – ceea ce e mai grav – nu va ezita sa-si faca un moft costisitor in dauna altor nevoi ale familiei. Este manipulator. Foloseste cu usurinta seductia, elogiile, criticile – totul, in scopul de a obtine ceea ce doreste, fara sa-i pese cum se simte celalat. Desigur, daca isi poate permite, este preocupat in mod deosebit de infatisarea sa, de tinuta. Prefera hainele de firma, schimba telefonul mobil oridecateori apare ceva nou si este in stare sa faca un atac de apoplexie daca cineva din marea masa inferioara are o haina sau un accesoriu la fel cu ale sale. Snobismul il caracterizeaza adesea.

Este invidios fara discernamant. Concurenta directa nu este un criteriu indispensabil pentru ca invidia lui sa se declanseze. Este invidios pe oricine si din orice motiv. Chiar daca nu are copii, sau are copii prescolari, il va invidia pe colegul al carui fiu a fost admis la o universitate de prestigiu. Chiar daca a fost in concediu la Paris, il va invidia pe colegul care a fost la Viena. Empatie (aproape) zero. Nu se sinchiseste prea mult de emotiile celorlalti. Nu se vede decat pe sine, restul lumii fiind decor sau instrumente pentru atingerea propriilor scopuri.

Deseori nesocoteste regulile, in special pe cele nescrise, dar nici cele scrise nu par scrise pentru el ci pentru oamenii de rand. Daca este tras la raspundere, se simte sicanat. Este in stare sa conteste autoritatea, sa se revolte, sa jigneasca. Daca gaseste teren slab, uneori ii iese. Daca, insa, marea vedeta incape pe mainile tanarului politist care n-o cunoaste, s-ar putea sa apara in prime time la stiri, cu permisul suspendat.

Ce beneficii aduce putin narcisism? Stim cu totii ca oamenii care au o parere buna despre ei insisi reusesc mai usor in
viata. Imaginea celorlalti despre tine este adesea tributara celei pe care o afisezi tu. Daca nu are de-a face cu cineva
experimentat si cu putere de patrundere, narcisicul are sanse sa convinga ca detine calitati exceptionale. Orice s-ar
zice, narcisicul nu este un timid. Deseori, comportamentul sau prezinta elemente histrionice. Daca nu exagereaza din
prima, are sanse sa convinga. Apoi, nu este de neglijat placerea cu care narcisicul convietuieste cu sine. Sunt celebre
cuvintele lui Salvador Dali: “In fiecare dimineata, cand ma trezesc, simt iar si iar placerea suprema: aceea de a fi
Salvador Dali.”

In : Stiri din Sanatate 


Tags: prin ce se caracterizeaza personalitatea narcisica