Primele semne ale obezitatii la copii

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 10, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Obezitatea a luat amploare in randul celor mici, iar in ultimii 8 ani s-au inregistrat doar in Romania 12.000 de cazuri de obezitate la copii, spun specialistii. "In zilele noastre, exista o asociere intre sanatate si crestere ponderala. Adultii au impresia ca un copil dolofan,  gras este un copil frumos si sanatos. De multe ori, se intampla ca cei mici sa fie indopati de catre parinti ori alergati de catre bunici pentru a termina si ultimul dumicat din farfurie.

Copiii primesc dulciuri ca recompense si mananca foarte dezordonat. Din pacate, nu mai exista acea masa traditionala luata in familie, la ora fixa, de care unii dintre noi ne amintim si cu care am  fost obisnuiti", a precizat Oana Dumitrache, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice. Semne vizibile de obezitate la copii: Primele semne vizibile in cazul copiilor supraponderali sau obezi sunt cele legate de aspectul estetic, acestia nu mai incap in hainele pe care le au, incep sa oboseasca usor, iar la scoala, la orele de educatie fizica devin reticenti. Activitatea fizica ar trebui sa fie o prioritate pentru cei mici, fie ca vorbim de plimbarile prin parc, de mersul pe bicicleta sau chiar de practicarea unui sport, cum ar fi tenisul sau inotul.

Parintii ar trebui sa incurajeze activitatea fizica a copiilor. Mai mult decat atat, acestia ar putea sa fie un model pentru copiii lor prin modul sanatos de a consuma alimentele si prin activitatea fizica desfasurata zilnic. "Dincolo de partea estetica, ceea ce ne intereseaza foarte tare este ce se intampla in interiorul corpului atunci cand se aduna kilogramele in plus. Obezitatea este o dereglare a organismului nostru, care provoca o serie de boli, precum hipertensiune arteriala sau diabet zaharat de tip 2. Si cu cat un copil se mentine obez o data cu inaintarea in varsta, sansele ca el sa devina un adult obez sunt foarte mari. Afectiunile cu care vine obezitatea la pachet afecteaza speranta de viata a copiilor care se confrunta cu kilogramele in plus. De aceea, vizitele medicale, alimentatia si sportul sunt primii pasi pe care ii putem face pentru prevenirea obezitatii la copii", a declarat Oana Dumitrache, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, Ponderas.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: primele semne ale obezitatii la copii