Pozitia in care dormi influenteaza riscul de a face Alzheimer

Posted by Alin Marinescu on Saturday, March 24, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Intr-un studiu recent, oamenii de stiinta au descoperit ca modul in care dormi este o cauza pentru boala Alzheimer. 
Daca dormi pe o parte poti sa scazi considerabil riscul de a face Alzheimer. Atunci cand dormi pe burta sau pe spate, creste posibilitatea de a capata boli neurologice.

Studiu publicat in „Journal of Neuroscience” arata faptul ca pozitia in care dormi afecteaza creierul, care este mai predispus sa se imbolnaveasca de Alzheimer sau Parkinson. Cercetarea a avut loc pe parcursul a mai multi ani, prin intermediul RMN: imagistica prin rezonanta magnetica. Aceasta a relevat ca, in timpul somnului, creierului se curata de proteinele amiloid ß (principala cauza pentru Alzheimer) care, daca se depun pe creier produc afectiuni serioase.

Cercetatorii spun ca multe tipuri de dementa sunt legate de tulburari ale somnului (dificultate de a adormi sau felul in care dormi). Oamenii de stiinta atrag atentia ca rezultatele sunt deocamdata in proces de analiza, pentru ca testele s-au realizat doar pe rozatoare. Este nevoie de experimente si studii complexe pentru a descoperi daca sunt valide in cazul oamenilor.

Boala Alzheimer este o boala degenerativa ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul. Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mental sau dementa la persoanele in varsta. 

Boala Alzheimer este o afectiune mai grava decat pierderea moderata a memoriei ce apare la persoanele in varsta. Aceasta boala se asociaza si cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si abilitatii de a efectua activitatile zilnice. Persoanele apropiate, de obicei membrii familiei observa modificarile la inceput, desi aceste modificari pot fi sesizate si de bolnavi.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pozitia in care dormi influenteaza riscul de a face alzheimer