Povestea pe care nu o stiai despre cafea

Posted by Alin Marinescu on Saturday, September 15, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Ca medic, sunt frecvent întrebat daca e sanatos sa bei cafea, ce rol are în hipertensiune, aritmii, accidente vasculare, cum protejeaza anumite organe si asa mai departe. Pacientii vor o parere avizata pentru ca au multe semne de întrebare. O veche poveste poate spune multe. Cafeaua a patruns în Suedia prin 1674. Regele Gustav al III-lea avea dubii cu privire la influenta ei asupra poporului sau, care începea sa stea la suete în jurul delicioasei bauturi. Consumul crescuse enorm si Gustav nu mai stia cum sa opreasca tot avantul. A crescut taxele, ba chiar a interzis apoi cafeaua în tara sa. Oamenii tot gaseau cai sa o bea. Gustav a pornit un experiment: voia sa vada clar ce efect are cafeaua asupra omului. A luat o pereche de gemeni identici, condamnata pentru o crima comuna si a initiat un studiu: doi medici aveau sa ofere zilnic trei cesti de cafea unui întemnitat, respectiv trei cesti de ceai altuia (nu se spune ce tip de ceai, presupunem ca verde sau negru, erau la moda atunci). Toate bune si frumoase. Anii au zburat, medicii au murit, Gustav al III-lea al Suediei a murit si el. Prizonierul care a primit ceai zilnic a murit la 83 de ani. Fratele sau care a primit cafea zilnic a mai trait multi ani în plus.

Iata cateva date medicale despre cafea: poate creste putin tensiunea arteriala; efect minim pe frecventa cardiaca, influenta la consum mai mare via efect central; îmbunatateste diureza; rol protectiv la nivelul vaselor sanguine cerebrale; creste longevitatea, amelioreaza statusul mintal ; consumata dupa mese, în cantitatea mica, previne somnolenta postprandiala data de redistributia sangvina; rol de protectie în cancerul colorectal; ajuta la dezvoltarea masei musculare; promoveaza arderea grasimilor; ajuta la optimizarea masei corporale; îmbunatateste circulatia la nivelul foliculului pilos, putand astfel stopa caderea parului; scade riscul de deces de orice cauza; risc scazut de fibrilatie atriala; risc scazut de AVC; amelioreaza metabolismul glucozei; risc scazut de diabet zaharat; proprietati importante antioxidante si antimutagene, cu scaderea riscului de aparitie a multor tipuri de cancere; reduce degenerarea nervoasa; reduce incidenta depresiei; protector hepatic.

Sunt si cateva studii care arata niste legaturi negative, dar cred ca exista o cheie: consumul moderat, echilibrat, rational. Doza e regina în orice. Pana la 400mg cofeina pe zi, adica un maximum de cinci cesti. Trebuie, totusi, sa amintim posibilele reactii negtive: iritabilitate ; anxietate augmentata; cresterea tensiunii arteriale; tremor; insomnie; posibil risc crescut de glaucom. 
Doza letala de cafeina este de 10 grame pe zi, adica aproximativ 100 de cesti pe zi.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: povestea pe care nu o stiai despre cafea