Povestea mai putin cunoscuta a laptelui de migdale: cum a ajuns acesta aliment de lux in Evul Mediu

Posted by Alin Marinescu on Monday, February 12, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru lapte de migdale

Cu toata ca multa lume crede ca laptele de migdale este o inventie recenta, alimentul exista din secolul al XII-lea, unde era un lux pentru cei din Europa Evului Mediu.

Popularitatea laptelui de migdale in Evul Mediu se datoreaza religiei. Dieta europeana crestina era tinuta sub control de biserica, mai ales in zilele in care se consuma peste, scrie descopera.ro, care citeaza Curiosity. Acestea erau zilele in care nu aveai sa mananci alta carne si nici produsele unui animal cu sange cald.

Astfel, este destul de usor de inteles cum laptele de migdale se potriveste in acest context. Daca era una dintre acele zile in care era interzis laptele de vaca, un substitut era laptele vegetal. Apoi, mai sunt si avantajele medicale. Doctorii medievali au descris aceste efecte benefice. Se credea ca migdalele sunt bune pentru creierele elevilor; de aceea, laptele de migdale era un ingredient des intalnit in retetele culinare si in textele medicale.

Totusi, aceste lucruri nu explica de ce alimentul a devenit popular in patura de sus a societatii. Cea mai posibila explicatie este aceea ca ingredientul era oarecum exotic si scump.

Una din principalele calități ale laptelui de migdale este faptul că acesta este lipsit de gluten, lactoză și colesterol, dar, pentru că are aceeași consistență ca laptele de vacă, poate fi folosit în aceleași scopuri.

Laptele de migdale mai are și un conținut bogat de vitamine E, ce este un antioxidant natural ce poate preveni cancerul și încetini procesul de îmbătrânire. În plus, acest lapte mai conține și vitaminele A și D, proteine, acizi grași Omega-6, zinc, calciu, fier, magneziu și potasiu.

Deși are câteva proprietăți comune cu laptele de soia, laptele de migdale conține mai puține calorii. Iată un exemplu: un pahar de lapte de vacă are 140 de calorii, unul de lapte de orez are 120 de calorii, unul de lapte de soia are 80 de calorii, iar unul de lapte de migdale are doar 40 de calorii (30 dacă este lipsit de zahăr)!

Laptele de migdale conține și cantități ridicate de fibre solubile și insolubile, ce îți pot proteja pereții intestinali și colonul, regula absorbția de zahăr și controla nivelul de colesterol.

Însă, te sfătuim să verifici mereu ambalajul laptelui de migdale pe care îl cumperi, pentru că valoarea nutrițională poate varia în funcție de marca pe care o cumperi. Dar, în final, nu ai de ce să-ți faci griji: laptele de migdale este cel mai bun substitut pentru laptele de vacă disponibil pe piață în momentul actual.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: povestea mai putin cunoscuta a laptelui de migdale: cum a ajuns acesta aliment de lux in evul mediu