Poluarea, vinovata de aparitia a 3,2 milioane de cazuri de diabet 2 in fiecare an

Posted by Alin Marinescu on Friday, July 6, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Poluarea aerului ar fi responsabila de aparitia a 3,2 milioane de noi cazuri de diabet zaharat de tip 2 in fiecare an, la nivel global, potrivit unui studiu citat de Reuters ?i News.ro. ”Estimam ca aproximativ 14% din cazurile de diabet la nivel mondial apar din cauza nivelului ridicat al poluarii, respectiv 1 din 7 cazuri”, potrivit autorului principal al studiului, dr. Ziyad Al-Aly de la Universitatea Washington, si VA Saint Louis Health Care System din Missouri.

Cea mai mica forma de particula de poluare, numita PM 2.5, este deja asociata cu un risc crescut de boala cardiaca, boala pulmonara, boala renala si alte boli” si a contribuit, in 2015, la circa 4,2 milioane de decese premature”, a scris echipa implicata in studiu in The Lancet Planetary Health. PM 2.5 este un mix de fragmente solide si picaturi lichide aflate in suspensie in aer, care uneori poate fi observata cu ochiul liber ca o ceata.

”Au aparut dovezi in ultimii ani ca particulele, cand sunt suficient de mici, intra din plamani in sistemul vascular. Ajung in ficat, in pancreas, in rinichi. Aceste particule sunt toxice. Irita tesuturile, le afecteaza, creeaza un stres oxidant, inflamatie”, a spus Al-Aly. Diabetul zaharat de tip 2 este asociat cu obezitatea si procesul de imbatranire si apare atunci cand pancreasul nu poate produce sau procesa suficient hormon de insulina.

Pentru a analiza legatura dintre poluare si diabetul zaharat de tip 2, cercetatorii au analizat datele a 1,7 milioane de veterani americani fara diabet, comparand nivelul de PM 2.5 din zona in care locuiesc cu riscul de a fi diagnosticati cu aceasta boala in urmatorii 8 ani si jumatate, in medie. Cercetatorii au separat efectul independent al poluarii aerului luand in considerare alti factori de risc, cum este obezitatea.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: poluarea  vinovata de aparitia a 3  2 milioane de cazuri de diabet 2 in fiecare an