Poate provoca muscatura de capusa paralizie?

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, June 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Paralizia aceasta este cauzata de o toxina gasita in saliva capuselor. Desi este foarte rara, paralizia cauzata de capuse trebuie recunoscuta imediat, deoarece poate fi fatala sau aproape fatala.

Care sunt simptomele paraliziei cauzate de capuse? Simptomele incep de obicei cu amorteala sau furnicaturi, oboseala sau slabiciune. In plus, pot aparea dureri musculare, agitatie si iritabilitate. In timp ce progreseaza, oamenii pot deveni mai balbaiti, nu mai vad bine si incep sa aiba dificultati de vorbire sau de inghitire, care pot aparea sub forma de salivare. De obicei, nu exista febra si nici dureri de cap. Paralizia produsa de capuse poate semana, de asemenea, cu un accident vascular cerebral, provocand slabiciune pe o parte a corpului. Reflexele pot fi absente si, in cazuri mai grave, muschii respiratori pot fi afectati si ei, ceea ce face dificila respiratia. Simptomele nu apar imediat, ci dupa ce capusa s-a hranit timp de patru-sapte zile. 

Mai mult de 40 de specii de capuse cunoscute la nivel mondial sunt cunoscute pentru faptul ca provoaca paralizie. Insa cum se diagnosticheaza si cum se trateaza? Daca o persoana a fost in aer liber in lunile calde si simte brusc o slabiciune, care i se pare ca se inrautateste, paralizia provocata de capuse poate fi cauza. Cele mai multe cazuri apar la copii.

Spre deosebire de multe alte muscaturi, cele de capusa nu dor si nu provoaca mancarimi la inceput. Desi sunt mici la inceput, acestea cresc pe masura ce capusa se hraneste si se umfla, putand deveni mai vizibila. Paralizia de la capuse a fost frecvent diagnosticata gresit ca alta boala care provoaca paralize, numita sindromul Guillain-Barré, conform unei analize din Journal of Medical Toxicology. Tratamentul principal pentru paralizia cauzata de capuse este reprezentat de eliminarea completa a capuselor, inclusiv a gurilor acestora, deoarece contin glandele salivare care produc toxina. Simptomele se imbunatatesc de obicei in 24 de ore, dupa ce capusa a fost eliminata complet.

Mai multe boli sunt asociate cu capusele, cele mai cunoscute fiind boala Lyme si febra Rocky Mountain. Alte afectiuni transmise de capuse includ babesioza si ehrlichioza. Cea mai buna modalitate de a evita muscaturile de capuse care pot provoca boli este de a evita mersul prin vegetatie inalta si statul in iarba, dar si verificarea zilnica de capuse. Purtarea pantofilor inchisi si a pantalonilor lungi poate ajuta. sursa:eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: poate provoca muscatura de capusa paralizie?