Plantele amare, bune pentru sănătate

Posted by admin. on Wednesday, July 8, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Sunt foarte puțini oameni care preferă gustul amar. Dacă ești ca majoritatea, preferi o ciocolată caldă unui ceai de pelin, dar merită să incluzi plantele amare în dulăpiorul tău cu plante medicinale.
Plantele amare sunt denumite și tonic digestive pentru că au efecte foarte bune asupra ficatului și ajută la digestie. Dr. farmacist Ovidiu Bojor îți spune cum să le folosești. În plus, îți recomandă și câteva alimente amare bune pentru sănătate.

Pelinul, antimicrobian și antifungic

Are acțiune antimicrobiană și antifungică, cu rezultate bune în tratarea stafilococului auriu și a candidei. Administrarea orală crește aciditatea stomacală. Se recomandă, în cantități moderate, în anorexii, în caz de digestie lentă și în inflamațiile cronice ale tubului digestiv, inclusiv în dispepsiile însoțite de constipație.
Contraindicații: în sarcină şi în afecţiuni nervoase. Utilizarea îndelungată a preparatelor pe bază de pelin (în special a băuturilor alcoolice) este foarte periculoasă pentru sistemul nervos.
Mod de administrare: se face infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi, pe o perioadă de maximum trei zile. Se mai poate lua sub formă de tictură preparată din 10 g de plantă la 100 ml de alcool de 60-70º, prin macerare timp de opt zile. Se iau câte 15-20 de picături de trei ori pe zi, nu mai mult de 5 zile.

Rostopasca, bună pentru ficat

Este sedativă și are un efect similar cu al papaverinei. Extractele de rostopască au efect de stimulare a secreției biliare și favorizează evacuarea ei în duoden. Astfel, sunt recomandate în afecţiunile hepatice cronice şi în ciroză.
Contraindicații: Respectând dozele indicate, nu prezintă efecte secundare. Preparatele pe bază de rostopască se administrează cel mult șapte zile consecutiv, cu pauze de două săptămâni. Nu se administrează în faza acută a icterelor.
Mod de administrare: sub formă de infuzie, obţinută din două linguriţe plantă la o cană cu apă. Se bea treptat în cursul unei zile. Rostopasca intră în compoziția a numeroase ceaiuri medicinale şi în produse farmaceutice care se iau conform indicațiilor de pe prospect.

Ghințura, recomandată în anorexie

Este recomandată în anorexie, dispepsii, probleme digestive cauzate de producerea insuficientă a sucului gastric și în afecțiuni hepatice.
Mod de administrare: rizomii şi rădăcinile se prepară sub formă de decoct (o linguriţă la o cană cu apă). Se beau una-două căni pe zi, înainte de masă. Se mai poate lua sub formă de tinctură (25-50 de picături în puţină apă), înainte de masă.
Contraindicaţii: în gastrite hiperacide, ulcer gastric şi peptic. Nu se cunosc efecte adverse în perioada gravidităţii sau a lactaţiei. Produsele din ghinţură pot da dureri de cap persoanelor sensibile.

Rol favorizant asupra glandelor endocrine

Alimentele amare stimulează pofta de mâncare prin creșterea secreției glandelor salivare și au un rol favorizant asupra secreției glandelor endocrine. De aceea, capsulele care conțin, de exemplu, pulbere de anghinare sau pulberi din alte plante amare nu au nici un efect terapeutic, deoarece înghiţite substanțele respective nu vin în contact cu papilele gustative, ci urmează calea gastro-intestinală. Mai mult, acestea pot produce iritaţii nedorite ale mucoaselor, în special celor cu hiperaciditate sau ulcer gastric. Alimentele cu gust amar sunt ingrediente importante ale dietei pentru accelerarea procesului de slăbire și purificarea sângelui. Combat paraziții intestinali. În această grupă se pot include atât condimente cum ar fi tumericul, schinduful, semințele de chimion amar, nucșoara, precum și anghinarea, sparanghelul, castraveții amari, pătrunjelul și menta. Ponderea acestora ar trebui să fie în jur de 1% din dieta zilnică.

sursa: libertateapentrufemei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: plante amare  remedii naturiste  sanatate  pelin  rostopasca