Plante care mentin echilibrul hormonal in organism

Posted by Alin Marinescu on Thursday, March 15, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Organismul femeii este supus variatiilor hormonale toata viata. Exista o multitudine de plante care intervin in mentinerea acestui echilibru hormonal, care actioneaza benefic la nivelul aparatului genital feminin si care au efect antispastic, antialgic, antiseptic si antiinflamator.

Cretisoara, reglator hormonal. Cretisoara este un bun reglator hormonal, ce are actiune diuretica, antihemoragica, astringenta, antiinflamatoare, cicatrizanta. Ea este indicata in caz de dismenoree, tulburari de ciclu, respectiv amenoree sau hemoragie uterina. Ajuta, totodata, in mentinerea sarcinilor in cazul femeilor cu predispozitie la avort si are efect favorabil in diminuarea simptomatologiei specifice menopauzei. Se administreaza sub forma de ceai sau tinctura.
Mararul, benefic la nivel endocrin. Mararul are o actiune benefica in special la nivel endocrin si mai ales la nivelul gonadelor. Stimuleaza productia de estrogeni si este util in caz de tulburari de menstruatie, pentru stimularea cresterii sanilor,marirea secretiei de lapte la femeile care alapteaza. Diminueaza simptomatologia neplacuta asociata menopauzei, reda vitalitatea si accentueaza caracterele feminine. Se poate utiliza sub forma de tinctura sau pulbere uscata.
Lemnul-dulce combate infertilitatea. Lemnul-dulce contine fitoestrogeni cu actiune mai puternica decat semintele de marar. Este indicat pentru combaterea infertilitatii, a hirsutismului si a frigiditatii la femei, a tulburarilor specifice premenopauzei si menopauzei (bufeuri, transpiratie, iritabilitate), pentru prevenirea si ameliorarea osteoporozei.
Coada-soricelului, indicata pentru fibrom. Coada-soricelului are o actiune excelenta asupra aparatului genital feminin si este utila in caz de dismenoree, tulburari de ciclu, fibrom, chist sau cancer ovarian. Se utilizeaza intern sub forma de infuzie sau tinctura, in asociere cu administrarea locala, sub forma de comprese sau spalaturi vaginale.
Galbenelele, efect cicatrizant si dezinfectant. Galbenele contin substante cu efect cicatrizant, dezinfectant, antiinflamator, benefice in sfera genitala. Ceaiul de galbenele, cremele sau supozitoarele sunt utile in afectiuni vaginale precum leucoree, tricomonaza, candidoza sau alte micoze. Ceaiul e util in caz de osteoporoza, dismenoree, tulburari de menopauza.
 Mladitele de zmeur regleaza secretia hormonala. Extractul gemoterapic din mladite de zmeur are actiune specifica in patologia aparatului genital la femei. Corecteaza tulburarile de natura hormonala, regleaza secretia hormonala ovariana, restabileste echilibrul hormonal al femeii. Se administreaza in caz de dismenoree, tulburari de ciclu menstrual, de tulburari hormonale care caracterizeaza pubertatea intarziata, tulburari de menopauza, in caz de fibrom uterin.
Ce contraindicatii au plantele? Atentie in cazul utilizarii plantelor ce contin fitoestrogeni! Trebuie administrate pe perioade determinate de timp si nu persoanelor care au o predispozitie sau chiar prezinta chisturi, fibroame sau cancere genitale sau mamare. Pentru afectiuni locale ale vaginului (leucoree, infectii micotice, alergie la prezervativ, vaginita atrofica) se pot folosi unguentul cu galbenele, cu tataneasa, cu aloe vera, ce au actiune calmanta, cicatrizanta si antiinflamatoare, antimicotica, reepitelizanta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: plante care mentin echilibrul hormonal in organism