Planta care trateaza eficient bolile de rinichi si cistita

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 16, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru zamosita

Zamosita este o planta erbacee care are florile deschise în toata splendoarea lor în orele diminetii, apoi sunt din ce în ce mai închise spre dupa-amiaza. Planta are tulpina de 80 cm si ramificatiile acesteia acoperite cu perisori fini. Poate fi recunoscuta usor dupa frunzele verzi, mari si florile cu corola deosebita cu 5 petale impresionante, galben-deschis cu pete purpurii în regiunea centrala, la baza. Dupa ce florile cad, în locul lor ramane pedunculul si fructul in forma de rinichi de culoare gri-inchis si semintele negre. Aceasta planta este prezenta în padurile de foioase din zonele cu climat temperat, dar si pe campii sau la marginea drumurilor.

Zamosita este folosita ca planta ornamentala în gradini pentru frumusetea florilor ei, dar si ca planta medicinala în medicina populara. Face parte din familia Malvaceae, are denumirea stiintifica de Hibiscus trionum si denumirea populara de macul cioarei. Este recoltata în lunile de vara în scop terapeutic, sunt folosite doar partile ei aeriene. Planta se recolteaza în perioada de înflorire iar uscarea se face în locuri curate, uscate, la umbra. Proprietatile diuretice ale plantei sunt date de substantele flavonoide, uleiul gras si mucilagii.

Planta este apreciata pentru efectul benefic asupra rinichilor, pentru ca favorizeaza eliminarea ionilor de sodiu si clor, a calculilor renali, pentru ca este un bun remediu contra cistitei si a altor afectiuni urinare. Planta are proprietati medicinale valoroase de aceea este folosita în amestec si cu alte plante medicinale în realizarea preparatelor traditionale populare. Infuzia din planta are efect diuretic, calmant, iar pentru o actiune si mai intensa poate fi combinata cu infuzia din cozi de cirese sau matase de porumb. Extractul din frunze are de asemenea astfel de proprietati, decoctul este bun pentru ameliorarea tulburarilor gastrice daca este combinat cu menta (o planta care combate deranjul intestinal).

Zamosita este folosita si în medicina chineza deoarece are efect antibiotic (impotriva infectiilor cu stafilococi), sudorific, diuretic, expectorant. Pentru tratamentul tusei este indicata infuzia realizata din 10 g de frunze de zamosita la 250 ml apa clocotita, se prepara, se strecoara, se lasa putin la racit, apoi se bea cate un sfert de cana de infuzie calda de 3 ori pe zi.

Planta este folosita si pentru uz extern pentru tratamentul unor afectiuni ale pielii cum este de exemplu dermatita sau acneea. Se prepara un decoct din 3 lingurite de planta uscata la o cana de apa clocotita, apoi se strecoara, se lasa sa se raceasca si se aplica sub forma de cataplasme locale pe piele. Decoctul din planta are efect bun si în calmarea durerilor de dinti.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: planta care trateaza eficient bolile de rinichi si cistita