Pizza sanatoasa, care nu ingrasa

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, September 21, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru pizza vegetariana

Cuvantul dieta este automat asociat cu privațiuni și chin. Pe scurt, ca n-o sa mai poți manca nimic din ce-ți place. Nu trebuie neaparat sa fie așa. Desigur ca sunt și lucruri total nocive, gen chipsurile, la care ar fi bine sa renunți dar am spus de fiecare data ca nu e nicio tragedie daca, din cand in cand, iți mai satisfaci cate o pofta de asta vinovata. Cheia este in masura.

In majoritatea cazurilor, insa, nici macar nu este nevoie sa renunți la mancarurile care-ți plac ci doar sa inlocuiești cateva ingrediente sau sa ții cont de regulile de combinare a alimentelor. Sa luam de exemplu pizza. Foarte populara și, cu siguranța, primul gand este ca dispare din orice dieta, fie ca vorbim despre slabit sau pur și simplu despre alimentație sanatoasa. Lucrurile nu stau chiar așa. Pizza poate fi un fel de mancare perfect in regula daca respecta cateva puncte:

1. Blat din faina integrala
La fel ca orice pe lumea asta, și carbohidrații au fețe bune și rele. Adica exista unii rai, pe care trebuie sa-i eviți, dar exista cei buni care sunt absolut necesari. Problema cu faina este ca varianta rafinata are incarcatura glicemica mare, la fel și in cazul malaiului. Daca folosești faina integrala, insa, problema este rezolvata.

2. Fara carne
Carnea nu prea are ce cauta pe pizza. O data pentru ca nu e recomandata combinația cu fainoase, apoi pentru ca nici cu branza nu se impaca prea bine. Cu peștele și fructele de mare, insa, nu-i nicio problema. Ele nu interfereaza in mod negativ nici cu branza.

3. Ingrediente sanatoase
La legume, practic nu ai nicio limita. Poți pune orice și in orice cantitate. Iar ceapa și maslinele, de exemplu, au chiar foarte multe efecte benefice. Nu mai vorbim despre ardeii iuți sau ananasul, ale caror multiple beneficii au meritat articole separate.

4. Fara cartofi
Am intalnit cartofi prajiți pe pizza. Uriașa greșeala. Cartofii prajiți trebuie evitați, in sine, dar nici cartofii in general n-au ce cauta pe pizza pentru ca aceștia nu trebuie combinați niciodata cu fainoase.

5. Ulei de masline
Fie in blat, fie la uns tava, folosit oriunde uleiul de masline extravirgin este o sursa de grasimi sanatoase de care are mare nevoie organismul.

Formula pizzei sanatoase
Simplu: blat din faina integrala + branza daca preferați + fara carne, doar pește sau fructe de mare + legume + ulei de masline.

sursa:andreeasava.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pizza sanatoasa  care nu ingrasa