Pierderea auzului: ce soluții există

Posted by Alin Marinescu on Sunday, February 12, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru pierderea auzului

Odată cu înaintarea în vârstă, este inevitabil să nu înceapă să apară problemele de auz. Având grijă să întârzii aceste neplăceri, să recunoști la timp primele semne și să iei măsurile cele mai bune nu vei risca să-ți pierzi auzul.
Cunoscută ca hipoacuzie, reducerea auzului se instalează treptat și se manifestă prin șuierat în urechi, amețeli, dureri de urechi, dificultatea de a înțelege ce ți se spune, mai ales dacă te afli într-un loc zgomotos, nevoia de a crește volumul la telefon, radio sau televizor. Dacă ai depășit vârsta de 50 de ani, te poți aștepta să apară probleme cu auzul din cauza îmbătrânirii aparatului auditiv, dar poți întârzia acest fenomen, normal de altfel, prin prevenirea infecțiilor (precum otita) a acumulării de cerumen în canalul auditiv și prin renunțarea la obiceiul de a asculta radio sau muzică la căști, cu volumul ridicat.

Primul pas: controlul medical
Nu ezita ca imediat ce simți un disconfort auditiv să te adresezi medicului de familie. În 5% din situații, auzul poate fi îmbunătățit prin recomandarea unor medicamente sau prin tratament chirurgical. În cele mai multe cazuri, un aparat auditiv sau proteza auditivă este cea mai bună și simplă metodă de a-ți recupera auzul. Dacă ești pensionar și ești asigurat în sistemul de stat, vei primi trimitere către un medic orelist, care va pune diagnosticul corect și te va ajuta să alegi cea mai bună variantă de tratament. Un alt specialist care te-ar putea ajuta atunci când observi că-ți pierzi auzul este audiologul. Printr-o audiogramă, ți se stabilește pragul de sensibilitate auditivă. În funcție de rezultate, se recomandă un aparat auditiv potrivit.

Sfat
Înainte de a te prezenta la medic, notează toate simptomele avute și prezintă aceste observații specialistului pentru a-ți indica tratamentul cel mai bun.
Ce trebuie să știi despre aparatul auditiv?
Un aparat auditiv va suplini funcția urechii cu probleme, prin amplificarea sunetelor slabe. În funcție de severitatea pierderii de auz, de forma canalului auditiv și a stilului de viață, medicul specialist te va ajuta să alegi cel mai bun aparat. Se poate opta pentru unul intern, care au avantajul de a nu fi vizibil, dar care este dificil de întreținut, sau pentru unul extern, la un preț mai mic. Dacă, după o perioadă de acomodare de câteva luni, nu simți că aparatul este eficient, este nevoie de un nou consult medical. Deoarece poate exista un grad diferit de afectare a auzului de la o ureche la alta, este benefică purtarea aparatelor auditive la ambele.

Când e indicat implantul cohlear
Dacă s-a instalat hipoacuzia profundă, caz în care proteza auditivă nu este o soluție de tratament, o posibilă rezolvare este implantul cohlear, alcătuit dintr-o porțiune internă, care se aplică prin operație chirurgicală, și alta externă, asemănătoare protezelor auditive obișnuite. În acest caz, se transmit sunetele direct către nervul auditiv. Costurile acestui tip de implant pot ajunge la aproximativ 20.000 de euro.

Ce este audiograma
Audiograma este evaluarea auzului care constă în:
- testul vorbitului în șoaptă,
- testul diapazonului,
- audiometria sunetelor (prin ascultarea unor sunetele la căști),
- testul de recunoaștere a cuvintelor,
- testul acustic,
-testul emisiei otoacustice (măsoară modul în care urechea internă răspunde la sunete).

Sursa:   www.clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pierderea auzului: ce soluții există