Pestele are proteine de calitate si putin colesterol. Care sortimente trebuie ocolite si de ce

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 21, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru peste gatit

Pestele si fructele de mare sunt o sursa bogata de proteine de calitate, respectiv 20%: lipide – 1-20%, vitamine – B6, B12, A si D; minerale – calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, seleniu, fluor si iod. Potrivit „Abecedarului de nutritie“, coordonat de prof. dr. Nicolae Hancu, medic de diabet, nutritie si boli metabolice, continutul proteic  al pesetelui si fructelor de mare este similar celui din carnea rosie si mai mic decat in ou. 

Consumul a 100 de grame de peste asigura 15-25% din necesarul zilnic de proteine ale unui adult. Totodata, pestele mai contine acizi grasi esentiali – lizina, metionina si treonina – acizi grasi polinesaturati omega-3, cu efecte beneficie in protectia cardiovasculara. Pestii bogati in omega-3 sunt sardinele, somonul, tonul si macroul. Potrivit aceleiasi surse, pestele are un continut scazut de colesterol, insa nu si fructele de mare, care, dimpotriva. 

In cazul pestilor mici, ale caror oase pot fi consumate, aportul de calciu este important. Desi consumul de peste este benefic pentru sanatate exista si un risc de imbolnaviri legate de substantele toxice – in special mercur – in cazul pestelui-spada, rechinului si macroului; alergii si toxiinfectii bacteriene care duc la botulism, salmoneloze sau parazitoze.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pestele are proteine de calitate si putin colesterol. care sortimente trebuie ocolite si de ce