Pesta pe intelesul tuturor

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

De-a lungul timpului, au existat epidemii care au modificat istoria lumii si care au schimbat cursul medicinei. Una dintre cele mai importante, a fost epidemia de ciuma care a decimat in Evul Mediu mai mult de o treime din populatia globului si care, din 1845, a disparut din Europa. OMS raporteaza insa in jur de 1000-3000 de cazuri de pesta in fiecare an. 

Ce este ciuma? Ciuma sau pesta este o boala infectioasa acuta determinata de Yersinia pestis, care se transmite la om de la rozatoare si care are doua forme sub care se poate manifesta: - forma bubonica; - forma pulmonara.

Transmiterea ciumei se face, cel mai frecvent, prin puricele sobolanului (Xenopsylla cheopis). Bacilul pestos rezista in excrementele de soarece si pana la 4 saptamani. Un alt mod de transmitere este prin contact direct cu: - animale bolnave;
- produse infectioase ale unei persoane bolnave. Transmiterea aeriana se realizeaza prin picaturi de la bolnavii cu pneumonie pestoasa, sputa acestora continand un numar mare de bacili. Ciuma evolueaza cu o serie de simptome de debut: - febra mare; - frisoane; - cefalee (durere de cap); - mialgii (dureri musculare); - delir.


Pesta bubonica: - este cea mai comuna forma de ciuma; - este insotita de aparitia unor adenopatii (marire in volum a ganglionilor limfatici) denumite "buboane" si care sunt tributare locului de inoculare; - cel mai frecvent afectati sunt ganglionii axilari si cei cervicali; - in timp, are loc marirea buboanelor; - ei devin durerosi, se inconjura de edem si evolueaza fie spre fibroza, fie spre supuratie si fistulizare; - mai pot aparea eruptii tegumentare rosiatice sau hemoragice; - complicatia de temut este septicemia, care atrage dupa sine decesul in maxim 1-2 zile.

Pesta pulmonara: - este impartita in primara (atunci cand infectia cu bacili pestosi s-a facut pe cale aeriana) si secundara (cand apare in cursul septicemiei); - evolutia ei este foarte grava; - asociaza dispnee (dificultate in respiratie); - cianoza (coloratie violaceea a tegumentelor); - tuse cu expectoratie hemoragica; - mortalitatea acestei forme de pesta este de 50%. Tratamentul ciumei urmeaza mai multi pasi: -izolarea si spitalizarea bolnavului cu pesta ;  - administrarea de medicatie antimicrobiana; - medicatie antibiotica:- medicatie antitoxica;  - medicatie simptomatica si de sustinere. 

Infectiile precum ciuma bantuie medicina ani la rand, iar atunci cand se crede ca au fost eradicate, apar mereu noi cazuri de boala! Ajuta la eradicarea pestei si adreseaza-te medicului de fiecare data cand suspectezi o astfel de afectiune!

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pesta pe intelesul tuturor