Persoane care trebuie sa fie atente la consumul de portocale

Posted by Alin Marinescu on Monday, January 8, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru portocale

Nu cred ca exista o persoana care sa nu adore portocalele. Sunt la indemana, gustoase si nelipsite din magazine, mai ales in sezonul rece. Alaturi de lamai, portocalele sunt si ele o sursa importanta de vitamina C, absolut necesara daca vrei sa ai o imunitate de fier. Problema este ca portocalele contin anumite substante care ingreuneaza simptomele altor afectiuni de sanatate.
 
Atunci cand nu vrei sa ai carente de vitamine si minerale si sa beneficiezi de o sursa importanta de antioxidanti puternici, portocalele par sa fie cea mai simpla alegere. Exista numeroase smoothie-uri de slabire si detoxifiere pe baza de portocale, asa ca poate fi destul de greu sa le eviti. Stiu ca iti plac si poate nu dai importanta sfaturilor noastre, dar este de ajuns sa testezi si sa vezi ca afectiunea de care suferi iti poate da batai mai mari de cap decat de obicei.
 
Beneficiile portocalelor nu pot fi trecute cu vederea in prevenirea si tratarea unor afectiuni, dar in cazul altora cum este reumatismul pot face mai mult rau decat bine. Portocalele ar face ca durerile sa fie si mai mari si sunt sigura ca nu-ti doresti acest lucru.

Pericolul din coaja citricelor! Ce se intampla daca mananci coaja de portocala
 
Sa nu uitam ca portocalele fac parte din familia citricelor la fel ca si lamaile, lime-ul, pomelo, grapefruit, mandarinele si clementinele, asa ca au si rol astringent, fapt care nu le recomanda pentru cei care sufera de probleme ale stomacului. Ele pot irita mucoasa stomacala, dand inflamatii, usturime, balonare si chiar dureri abdominale. Daca stii ca suferi de gastrite, ulcere sau reflux gastro-esofagian, nu ti se recomanda sub nici o forma portocalele.

 Ce afectiuni trateaza portocalele?
Cea mai mare calitate a portocalelor este ca sunt foarte bogate in antioxidanti puternici, respectiv flavonoizi care protejeaza organismul de radicalii liberi, de stresul oxidativ si fortifica sistemul imunitar. Ele pot fi consumate regulat atat pentru tratare cat si prevenire in cazul unor afectiuni precum:
 

Diverse tipuri de cancer gratie rolului antiinflamator ( in special, cancerul de colon sau rectal, cancerul de prostata)
Previn leucemia daca sunt consumate inca din primii ani de viata
Boli ale sistemulului nervos – vitaminele si mineralele din continut stimuleaza buna functionare a creierului
Boli ale inimii
Infectii de orice fel
Tin sub control diabetul
Reduce pietrele de la rinichi – dar trebuie consumate cu grija pentru a nu agrava problema
Imbunatatesc vederea
Afectiunile dermatologice ( acnee, piele imbatranita, riduri, pete pigmentare)
Trateaza carentele de vitamine
 
Cei care vor sa vada beneficii trebuie sa consume zilnic 2-3 pahare de suc de portocale. Desigur, nu trebuie sa te bazezi doar pe proprietatile lor. Daca prezinti boli in stadii avansate este neaparat nevoie de un control medical de specialitate, iar monitorizarea permanneta de catre un medic este absolut necesara.

Ce alte substante mai contin portocalele?
Portocalele contin un numar prea redus de calorii asa ca nu are rost sa-l mai mentionam. Cert este ca pot fi consumate atat cat se doreste fara a pune in pericol silueta. Dimpotriva, portocalele favorizeaza pierderea kilogramelor pentru ca accelereaza metabolismul si curata organismul de toxinele alimentare. Iata ce substante contin:
 

1 gram de proteine
1 gram de grasime
19 grame de carbohidrati
14 grame zahar natural
3 grame de fibre 
Acid citric
Vitamina C – 130% din necesarul zilnic
Vitamina A – 2% din necesarul zilnic recomandat
Potasiu 
Calciu – 6% din necesarul zilnic
Magneziu
Beta-caroten – la fel ca si morcovii
Mangan
Fosfor
Seleniu
Cupru
Acid pantotenic
Vitamine din complexul B-urilor
60 de antioxidanti ( riboflavina, niacina, tiamina, flavonoizi, etc)
170 de substante fitochimice – absolut necesare pentru buna functionare a organismului
 
Portocalele sunt fructe exotice deosebite asa ca este greu sa ne abtinem sa nu le consumam, asa ca secretul este cumpatarea in cazul celor care sufera de boli precum:
 
Reumatism
Artrite si artroze ( boli cardiovasculare)
Probleme cu rinichii
Reflux gastro-esofagian
Gastrita
Ulcer gastric
 
Portocalele pot fi consumate, dar maxim 1 pahar la 1-2 zile, dar nu inainte de a manca ceva consistent.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: persoane care trebuie sa fie atente la consumul de portocale