Persoane active pe timpul noptii risca sa moara mai repede decat cele matinale

Posted by Alin Marinescu on Friday, April 13, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Persoanele ce prefera sa stea treze pana noaptea tarziu, dar le este dificil sa se trezeasca dimineata au un risc mai crescut de a muri mai devreme decat persoanele matinale, conform unui studiu publicat de Universitateadin Surrey, Marea Britanie.

Persoane active pe timpul noptii risca sa moara mai repede decat cele matinale. In cadrul studiului a participat aproximativ jumatate de milion de persoane din Marea Britanie. Conform Medical Express persoanele ce sunt mai active pe timpul noptii sunt supuse unui risc cu 10% mai mare de a muri decat persoanele matinale. ''Persoanele nocturne ce sunt nevoite sa functioneze dupa un program matinal ar putea suferi de anumite afectiuni de sanatate,'' a declarat coautorul studiului Kristen Knutson, profesor de neurologie din cadrul Universitatii Northwestern. 

Studiile anteriore din domeniu se axeaza pe rata mare a disfunctiilor metabolice cat si a afectiunilor cardiovasculare, insa cel prezent este primul ce a analizat riscul mortalitatii. ''Aceasta este o problema de sanatate publica ce nu mai poate fi ignorata,'' a declarat Malcolm von Schantz, profesor din cadrul Universitatii din Surrey. 

In cadrul studiului specialistii au examinat legatura dintre preferinta oamenilor  pentru prima sau ultima parte a zilei si riscul mortalitatii. Specialistii au intrebat 433.268 de persoane cu varste cuprinse intre 38 si 73 de ani daca se considera ''persoane matinale'' sau ''persoane nocturne''. Rata mortalitatii a fost determinata in urma observatiilor realizate pe parcursul a sase ani si jumatate. In cadrul studiului specialistii au descoperit ca persoane nocturne au un risc crescut de dezvoltare a diabetului, afectiunilor psihologice sau neurologice.

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: persoane active pe timpul noptii risca sa moara mai repede decat cele matinale