Pericolul la care ne expunem daca mancam alimente pe care au stat muste

Posted by Alin Marinescu on Sunday, November 26, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru muste pe alimente

Majoritatea persoanelor pe mancarea carora se asaza o musca o gonesc si isi continua masa gandindu-se ca nimic rau nu s-ar putea intampla. insa, un nou studiu sugereaza ca aceste insecte pot transmite bacterii mult mai periculoase decat se credea anterior, chiar si in urma unor "vizite" foarte scurte pe alimente, ceea ce inseamna ca hrana contaminata este mai bine sa fie aruncata, informeaza The Telegraph.

O echipa de cercetatori de la Colegiul stiintific Eberly din cadrul Universitatii Pennsylvania din Statele Unite a descoperit ca musca obisnuita poate transmite Salmonella, E-coli si chiar bacteriile ce provoaca ulcer stomacal (Helicobacter pylori) si septicemie, potrivit Agerpres.

Potrivit oamenilor de stiinta, mustele din zonele urbane — a caror prezenta poate duce la declansarea unor epidemii si este de multe ori trecuta cu vederea de responsabilii din domeniul sanatatii publice — pot fi purtatoare a mai multe bacterii decat exemplarele similare din mediul rural. Prin urmare, cercetatorii sugereaza ca este indicat sa se evite consumul de alimente in parcurile din orase.

"Oamenii cunosteau cate ceva despre agentii patogeni transmisi de muste, insa nu aveau nicio idee cu privire la masura in care se intampla acest lucru si la modul in care acestia sunt transferati", a declarat doctor Donald Bryant, profesor de biotehnologie in cadrul universitatii amintite. "Suntem de parere ca aceste concluzii demonstreaza un mecanism de transmitere a agentilor patogeni care a fost ignorat de responsabilii din domeniul sanatatii publice", a atras acesta atentia.

in urma analizei unei colectii de microbi prelevati din organismul si de pe corpul mustelor Musca domestica si Chrysomya megacephala s-a descoperit ca prima poate fi purtatoare a 351 de tipuri de bacterii, iar cea de-a doua este capabila sa transmita 316 tipuri de bacterii. O mare parte dintre aceste bacterii pot fi transferate omului de ambele specii de muste.

Cel mai probabil, mustele preiau aceste bacterii in urma contactului direct cu fecale si materii aflate in stare de descompunere de care se folosesc pentru a-si depune ouale. Doctor Stephan Schuster, director de cercetare la Universitatea Tehnologica Nanyang din Singapore a descoperit ca cei mai multi microbi erau transferati de pe o zona pe alta prin intermediul picioarelor, acest lucru sugerand ca si in cazul unei foarte scurte opriri a unei muste pe mancare aceasta poate transmite bacterii. "Picioarele si aripile prezinta cea mai mare diversitate microbiana din corpul unei muste; se poate spune, asadar, ca bacteriile se folosesc de muste pe post de navete", a spus specialistul.

De asemenea, s-a demonstrat ca prezenta unei muste pe alimente poate provoca formarea unei colonii microbiene "in cazul in care noua suprafata sustine dezvoltarea bacteriana", a precizat Schuster. Pe de alta parte, oamenii de stiinta au relevat si un posibil rol pozitiv a acestor insecte care pot fi utilizate pe post de "drone vii" trimise in cautare de microbi. "Mustele pot fi eliberate in mod intentionat pe post de drone bionice autonome chiar si in cele mai inguste spatii si crevase urmand ca ulterior, dupa recapturarea lor, sa ofere informatii privind materialul biotic pe care l-au intalnit", a adaugat doctor Schuster.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pericolul la care ne expunem daca mancam alimente pe care au stat muste