Pericolul dintr-un medicament des utilizat: poate dubla riscul aparitiei cancerului la stomac

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 7, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru acid stomac

Un tip de medicament care este folosit pentru a trata refluxul gastroesofagian si arsurile la stomac a fost asociat cu dublarea riscului de aparitie a cancerului la stomac, conform studiului realizat de cercetatorii de la University College London.

Este vorba despre inhibitorii pompei protonice (PPI), care sunt folositi pentru a suprima generarea de acid in stomac, fiind printre cele mai vandute medicamente din lume, scrie descopera.ro, care citeaza Science Alert. Studiul recent a aratat ca utilizarea pe termen lung a acestor medicamente creste riscul aparitiei cancerului de stomac cu 250%.

Riscurile sunt asociate cu o bacterie numita Helicobacter pylori, care exista in mai mult de jumatate din populatia lumii. De cele mai multe ori, bacteria este inofensiva, dar intr-un mic procentaj, microorganismul a fost asociat cu dezvoltarea cancerului de stomac.Studiile precedente au aratat ca cei cu o infectie de Helicobacter pylori care iau PPI au o sansa mai mare de a dezvolta precursorul cancerului la stomac, numita gastrita atrofica.

„PPI-urile sunt un tratament important impotriva infectiei cu H. pylori si au un record bun cand vine vorba de utilizarea pe termen scurt”, a precizat Ian Wong de la University College London, cercetator in cadrul acestui studiu. „Totusi, utilizarea pe termen lung ar trebui evitata”, adauga acesta.Wong si colegii sai au analizat  o baza de date care contine 63.397 de adulti care au fost tratati de infectie cu ajutorul unui tratament care includea PPI si doua antibiotice.

Odata ce infectia a fost eradicata, pacientii au fost monitorizati pe o durata medie de 7,5 ani, timp in care 3.271 au continuat sa ia PPI-uri pe o durata medie de trei ani, in timp ce alti 21.729 oameni au luat un medicament alternativ.Dintre toti cei 63.397 de pacienti carora li s-a aplicat tratamentul original, 153 au dezvoltat cancer la stomcac, dar pacientii care au luat PPI au avut un risc de 2,44 mai mare de a dezvolta cancerul. Mai mult decat atat, sansele dezvoltarii cancerului au crescut odata cu frecventa administrarii PPI-urilor. Cei care le foloseau zilnic, aveau 4,55 sanse de a dezvolta cancer.

Cercetatorii precizeaza insa ca acest studiu este doar unul statistic, de observare al unor tipare si nu se poate preciza cu siguranta ca PPI-urile sunt cauza. Chiar si asa, este o descoperire alarmanta care arata ca se intampla ceva cu privire la care savantii nu aveau informatii. 

„Interesant este ca autorii nu au gasit o asemenea corelatie intre riscul crescut al aparitiei cancerului si utilizarea pe termen lung a altor medicamente care suprima productia sucului gastric, sugerand ca suprimarea productiei nu este singurul factor”, a precizat cercetatorul Richard Ferrero de la Hudson Institute of Medical Research din Australia, care nu a fost implicat in acest studiu. „Studiul are implicatii clinice importante intrucat PPI-urile, care sunt in top 10 cele mai vandute medicamente generice in Statele Unite, sunt utilizate pentru arsurile la stomac”, a adaugat Ferrero.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pericolul dintr-un medicament des utilizat: poate dubla riscul aparitiei cancerului la stomac