Pericolul din apa minerala: cine ar trebui sa o evite

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 9, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru apa minerala

Bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru 60% dintre decesele din Romania, spre deosebire de media europeana de 46%. Mostenirea genetica, fumatul, sedentarismul si alimentatia sunt cele mai importante cauze. Ce trebuie sa mancam pentru a ne proteja inima aflam de la dr. Clara Alexandrescu, medic cardiolog. 

„Alimentatia pacientului ar trebui sa fie urmarita de un dietetician sau la iesirea din spital sau dupa prima consultatie cu medicul cardiolog din ambulatoriu. Sunt foarte putini cei care spun ca fac erori alimentare si de atunci se refera strict la o friptura de weekend sau mici romanesti. in fapt, pacientul cardiac trebuie sa stie ca trebuie sa manance cat mai putina mancare procesata. Este celebra si indicata in boala cardiaca dieta cretana, adica dieta mediateraneana care spune: carne rosie o singura data pe sapatamana, peste, pui, alimente de tip legume si fructe cat mai multe si cat mai putin procesate, adica crude in salate cu ulei de masline si cu un pahar de vin rosu la masa”, afirma Clara Alexandrescu, medic cardiolog.

„in Romania mancam carne multa fata de restul Europei si mai ales mancam carne tocata foarte multa in celebrii carnati sau mici romanesti”, adauga medicul cardiolog.

„E interzis zaharul. Pacientul ar trebui sa nu manance dulciuri. Zaharul e peste tot, nu doar in dulciuri”, afirma Clara Alexandrescu.

„Cu mirare cand mai facem cate o ora de educatie medicala la recuperare, pacientul nu stie ca in iaurt e zahar, desi el e diabetic de ani de zile, nu stie ca exista zahar in fiecare biscuit sarat. Toate aceste lucruri sunt putin cunoscute”, precizeaza medicul cardiolog.

„Cu sarea e cea mai mare problema in Romania. Romanii mananca cam 12 grame pe zi ceea ce este mult peste media europeana. Avem si o chestie: ca ne iubim ca sarea-n bucate. Francezii mananca 6 grame pe zi si sunt una din natiile chiar mananca sarat”.

„Daca il sfatuiesti pe pacient sa renunte la sare iti spune: de maine dispare sarea, solnita de pe masa. Am mai vorbit despre asta ca 95% din aportul de sare intr-o zi nu vine din sarea pe care am adaugat-o la masa, vine din ceea ce mancam, din ceea ce mancam procesat sau din mancarea reincalzita, Romania fiind un mare fan al gatesc lunea si joia si am mancare pe toata saptamana. Exista sare in bicarbonatul de sodiu pentru ca sarea are o formula care se numeste natrium clor, iar natrium se gaseste si in bicarbonatul de sodiu si in glutamatul de sodiu. Sodiu se gaseste foarte mult in apa minerala din Romania, care este extrem de sarata”, mentioneaza Clara Alexandrescu.

„Am facut o incercare din a afla de la pacienti, cati dintre ei stiu cat de sarata este apa pe care o cumpara. Din 100, raspunsul a fost ca nu s-au gandit niciodata sa se uite pe eticheta de la apa minerala. Pacientul cardiac francez este educat pentru asta. Cand ii spunem sa manance mai putin sarat, nu intelege doar ca nu mai trebuie sa puna sare din solnita peste rosii si castraveti, ci ca este foarte atent la ceea ce mananca”, adauga Clara Alexandrescu, medic cardiolog.

Este important de stiut ca 80% din sarea consumata vine din produsele procesate cumparate, 15% din sarea din solnita adaugata la masa si 5% din alimentele in stare naturala.

Cititi eticheta inainte a cumpara. Este mai simplu sa controlezi mancarea gatita in casa. Nu uitati ca aveti nevoie de 2g de sare pe zi, iar in mod normal consumam peste 10g.

sursa: digi24.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pericolul din apa minerala: cine ar trebui sa o evite