Pericol imens in bulionul din magazine

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, February 14, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru bulionul

Asociatia Pro Consumatori a activat alerta nationala si ii avertizeaza pe romani sa fie atenti la acest tip de produs atunci cand il achizitioneaza pentru ca anumite sortimente pun in pericol sanatatea.

Reprezentantii asociatiei Pro Consumatori au testat 71 de sortimente de tomate in conserva (bulion, pasta de tomate, rosii pasate, tomate decojite, rosii taiate cuburi) comercializate in cadrul marilor structuri comerciale de tip hipermarket si ca, dintre acestea, 78% ar trebui retrase de pe piata.

Astfel, conform prevederilor legale in vigoare, la fabricarea bulionului si a pastei de tomate nu este permisa adaugarea colorantilor, substantelor conservante si a substantelor de ingrosare (amidon, gume etc.). Cu toate acestea, in realitate lucrurile stau altfel.

Sortimentele de tomate contin E 330 – acid citric – este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant.  Acesta poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

Acestea mai contin un alt conservant. Este vorba despre E536 – un agent antiaglomerant. La peste 100 grade celsius ferocianura de potasiu se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier, fapt ce provoaca reducerea transportului de oxigen catre sange, dificultati in respiratie, dureri de cap si ameteli.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pericol imens in bulionul din magazine