Pepenii ucigasi: Fructe contaminate au provocat 5 morti

Posted by Alin Marinescu on Friday, March 16, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Un barbat de peste 80 de ani din Australia este cea de-a cincea persoana care si-a pierdut viata dupa ce a mancat pepene galben contaminat cu bacteria listeria.

Toate victimele au consumat pepene cultivat la o ferma de langa orasul Griffith, la 575 de kilometri vest de Sydney, relateaza vineri DPA, potrivit ziare.com. Cel putin 17 persoane varstnice au fost diagnosticate cu listerioza, dupa ce au mancat pepeni contaminati. Autoritatile din domeniul sanitar nu au descoperit inca modalitatea prin care s-a produs contaminarea, insa toti pepenii de la ferma respectiva au fost retrasi din magazinele de pe intreg teritoriul Australiei.

Focarul a fost descoperit la 28 februarie. Au fost, de asemenea, verificate si fructele celorlalti producatori. Responsabilul sanitar din statul Victoria, Brett Sutton, a spus ca o femeie a pierdut sarcina din cauza listeriozei, potrivit ABC.

Listerioza este o afectiune rara, infectioasa, produsa de o bacterie numita "Listeria monocytogenes", care se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau branza (insa cel mai adesea germenele se gaseste in carnea gatita insuficient si in produsele lactate). In unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale. 

Exista o adevarata varietate in ceea ce priveste severitatea cazurilor, de la statutul de purtator temporar asimptomatic, pana la raspandirea acuta, brusca (fulminanta) a bacteriilor in torentul sangvin (bacteriemie). Multi factori pot contribui la dezvoltarea simptomelor. Listerioza afecteaza cel mai adesea nou-nascutii, persoanele invarsta, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar scazut. Diagnosticarea prompta si tratamentul bolii sunt necesare, pentru a evita aparitia unor complicatii severe ale bolii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pepenii ucigasi: fructe contaminate au provocat 5 morti