Pelinița, aliat din natură pentru bilă

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, February 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru pelinita

Cunoscută sub denumirea de mătura raiului sau pelin dulce, pelinița este o plantă medicinală cu flori mici, galbene, folosită în vechime contra malariei, febrei și răcelii. De-a lungul timpului, s-a descoperit că îmbunătățește digestia, mai ales la nivel hepatic, că stopează evoluția inflamațiilor și a cancerului.

Crește fluxul biliar
La fel ca majoritatea plantelor amare, pelinița susține buna funcționare a organelor implicate în procesul de digestie. Tinctura și siropul de peliniță, luate de 3 ori pe zi, de obicei 1 linguriță cu 10 minute înaintea fiecărei mese principale, alungă greața, vărsăturile, crampele și durerile care se ivesc în crizele de bilă, după mesele copioase. Cura cu tinctură de peliniță se poate ține 14 zile. La final, se face o pauză de 10 zile, după care tratamentul se poate relua.

Știai că...
...vinul de peliniță te protejează de indigestie și alungă balonarea? Se poate lua atât înainte, cât și după masă, pentru a îmbunătăți tranzitul intestinal. Remediul se prepară dintr-un litru de vin alb în care se pun 10 tulpini zdrobite de peliniță. După 21 de zile, timp în care stă la macerat, vinul se strecoară și se bea zilnic, câte 1 lingură, de 3 ori pe zi.

Are efect antitumoral
În căutarea unui tratament natural contra cancerului, cu puține efecte secundare, oamenii de știință au studiat efectele pelinului dulce asupra celulelor tumorale. Cu toate că sunt necesare studii detaliate, studiile clinice susțin că pelinița poate fi utilizată sub formă de capsule pentru încetinirea evoluției cancerului ovarian și pentru tratarea mai multor tipuri de cancer: de plămâni, colorectal, mamar sau pancreatic. Experiențele de laborator au arătat că poate să neutralizeze celulele canceroase în proporție de aproape 30%, fără a le ataca pe cele sănătoase.

Te protejează de paraziții intestinali
Pelinița este și o plantă cu puternic efect vermifug. Pentru combaterea viermilor intestinali, a oxiurilor, limbricilor, precum și în cazul unei infecții cu Giardia Lamblia, sunt utile remediile naturiste cu peliniță sub formă de tinctură, pulbere sau băi cu infuzie combinată. Se poate urma o cură de o jumătate de lună cu tinctură de peliniță din care se ia 1 linguriță diluată în puțină apă, de 3-4 ori pe zi, înainte de a mânca. O altă cură, de data aceasta de 5 zile, presupune administrarea a 1-2 g de pulbere de peliniță cu miere. Acest leac trebuie luat dimineața, pe nemâncate.

Atenție!
Plantele amare, cum este și pelinița, trebuie evitate de gravide, deoarece poate declanșa contracții uterine, și de persoanele care suferă de gastrită.
Infuzie combinată cu efect antiinflamator
Anexita și candidoza vaginală pot fi combătute cu ajutorul băilor de șezut cu infuzie combinată de peliniță. Se pun la macerat 3 linguri de plantă în 500 ml de apă, se strecoară după 10 ore, iar planta rămasă se fierbe 5 minute într-o jumătate de litru de apă. Cele 2 infuzii se amestecă și se folosesc pentru a face spălături vaginale zilnice, timp de o săptămână.

Extrapont
Tratamentele cu peliniță se urmează numai pe o perioadă de o lună, cu 2 săptămâni pauză, pentru că supradozarea poate da convulsii și chiar dependență.

Sfatul specialistului
Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competență apifitoterapie, Centrul de terapii naturiste Sanavit Consult, București
După mesele îmbelșugate, hipercalorice, consumați plante care stimulează secreția de bilă, cu rol în emulsionarea grăsimilor, în reglarea valorilor colesterolului și trigliceridelor, dar și cu acțiune detoxifiantă hepatică și de protecție și regenerare a celulei hepatice: pelin, anghinare, armurariu, păpădie, cicoare, rozmarin, sunătoare - sub formă de infuzie (2-3 căni/zi, înainte de masă), tinctură (1 linguriță de 2-3 ori/zi), pulbere uscată sau comprimate (3/zi, înainte de masă).

 Sursa:   www.clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pelinița  aliat din natură pentru bilă