Pediculoza pubiana nu este doar un mit

Posted by Alin Marinescu on Saturday, August 4, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Paduchii sunt insecte ce se hranesc cu sange. Acesti paraziti  se pot gasi la nivelul capului sau corpului, iar paduchele lat sau pubian se localizeaza in regiunea genitala. Pediculoza pubiana este o boala cu transmitere sexuala, fiind determinata de un parazit: Pthirius pubis sau paduchele lat. Initial acesta se localizeaza in regiunea pubiana, dar poate migra la nivelul pilozitatii toracice, axilar si chiar la sprancene. Durata de viata a paduchelui este de aproximativ o luna iar variatiile mari de temperatura ale corpului uman determina parasirea gazdei. 

Infestarea se face exclusiv de la omul parazitat, in general prin contact sexual. Trebuie sa stii ca o treime din persoanele parazitate pubian mai au si alte boli cu transmitere sexuala. Daca ai prurit (mancarimi) pubian nocturn si eruptii mici papuloase bleu dupa un contact intim inseamna ca ai contactat pediculoza pubiana. Mancarimile mai pot aparea si in jurul anusului, in zona axilelor sau la nivelul sprancenelor. Eruptiile bleu, asemanatoare vanatailor apar pe corp, coapse si brate si se datoreaza muscaturii paduchilor, in saliva carora se gaseste o substanta cu proprietati anticoagulante. 

La baza firelor de par se pot observa ouale. Acestea se mai pot localiza si la baza genelor cand se insotesc de o iritatie locala. Semnele clinice prezentate te pot face sa te gandesti ca ai o pediculoza pubiana. Daca observi ouale sau paduchii adulti pe lenjerie, la nivelul parului pubian sau pe corp, atunci poti fi sigura ca ai aceasta boala. Este bine sa te prezini la medic pentru a primi un tratament adecvat, dar si pentru a verifica daca nu ai si alte boli cu transmitere sexuala.

Tratamentul  pediculozei consta in distrugerea parazitilor adulti si a oualelor cu ajutorul insecticidelor: organo-clorate, piretrine naturale sau de sinteza. Tratamentul intereseaza si partenerul sau partenerii intimi.  Este bine sa te epilezi complet in zona pubiana, iar pentru distrugerea oualelor sa aplici o lotiune sau o crema cu insecticid. De asemenea trebuie sa stii ca hainele si asternutul trebuie sterilizate prin fierbere. Poti preveni infectia cu paduchi lati prin evitarea contactelor sexuale ocazionale sau cu persoane cu risc de a fi parazitate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pediculoza pubiana nu este doar un mit