Pastila care alunga oboseala si iti mentine concentrarea pana la 72 de ore

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 1, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru stare de concentrare

Medicamentul CX717 poate mentine puterea de concentrare a unui om nedormit o perioada de pana la 72 de ore continuu.

Militarii, medicii, muncitorii în schimburi si alte categorii de angajati pe care specificul activitatii îi obliga sa fie în forma si sa stea concentrati chiar si la program prelungit vor avea, în curand, sansa sa scape de lupta cu lipsa de somn. Din observatiile pe care le-au facut pana acum, specialistii spun ca medicamentul nu pare a avea efecte secundare.

Cercetatorii de la Universitatea Wake Forest, Carolina de Nord, Statele Unite, au testat cu succes pe maimute un medicament experimental, CX717, care îmbunatateste performantele celor ce nu apuca sa doarma suficient. Studiul lor a fost finantat de Agentia de Proiecte Avansate de Cercetare a Ministerului Apararii din SUA, ca parte a unui program prin care se urmareste eliminarea efectelor lipsei de somn în randul soldatilor.

In cadrul testelor, cercetatorii au supus maimutele la activitati intelectuale în decursul unei perioade de 30-36 de ore de nesomn (echivalentul a 72 de ore pentru un om) si, dupa ce le-au administrat CX717 injectabil, au observat o crestere cu 70-90% a acuratetii prestatiei maimutelor si o scurtare a vitezei de reactie a acestora.

In afara de faptul ca a îmbunatatit performantele în conditii normale de lucru, medicamentul a readus calitatea prestatiei afectata de lipsa somnului, a spus cercetatorul Samuel Deadwyler, care a participat la studiu.

La scanarea creierelor maimutelor pe care a fost testat produsul, oamenii de stiinta au observat ca CX717 reface portiunile de creier afectate de eforturile de concentrare în conditii de munca dupa nesomn. Cu alte cuvinte, se pare ca produsul îmbunatateste activitatea din cortexul frontal, zona a creierului unde au loc procesele de gandire si concentrare, si centrii memoriei de scurta durata. 
Specialistii care au efectuat studiul spun ca substanta-minune ar putea fi folosita ca psihostimulator si ca ar putea ajunge sa înlocuiasca medicamentele antisomn si chiar cafeaua.

Medicamentul CX717 face parte dintr-o clasa de substante ce ar putea fi utile si în alte deficite de tip cognitiv, care apar dupa atacurile cerebrale sau în boala Alzheimer si alte forme de dementa, a precizat Deadwyler.

Din observatiile pe care le-au facut pana acum, specialistii spun ca medicamentul nu pare a avea efecte secundare, ca hiperactivitatea, gandirea distorsionata sau incapacitatea de a adormi manifestata pe termen lung.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pastila care alunga oboseala si iti mentine concentrarea pana la 72 de ore