Parul poate oferi informatii despre starea ta de sanatate

Posted by Alin Marinescu on Friday, March 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Adesea oamenii apeleaza la produse de uz extern cand au probleme privind sanatatea parului. Insa, de cele mai multe ori, aceste probleme sunt generate de lipsa unor nutrienti, de curele de slabire, stresul excesiv, dezechilibre hormonale etc.

Care sunt cauzele care duc la afectarea sanatatii parului?

Cauzele care duc la afectarea sanatatii parului pot fi atat interne, cat si externe:

Expunerea exagerata la soare sau frigul excesiv;
Folosirea produselor de ingrijire a parului inadecvate;
Carenta unor vitamine si minerale;
Stresul intens;
Cresteri de andrenalina;
Diferite infectii ale scalpului;
Boli ale organismului acute sau cronice;
Dezechilibre hormonale, in special tiroidiene;
Inaintarea in varsta;
Factorul genetic;
Sarcina;
Menopauza etc.

Ce spune parul despre sanatatea ta?

Anumite afectiuni sau dezechilibre determina schimbari la nivelul parului, unghiilor si pielii. Stiati ca ultimul loc unde sunt cedati nutrienii dupa ce a fost “hranit” intregul corp este reprezentat de piele? Astfel pielea si respectiv anexele pe care le hraneste (par si unghii) sunt primele care sufera la cel mai mic deficit de nutrienti sau disfunctii ale organismului.

Caderea parului. Caderea parului poate fi provocata de lipsa indelungata a unor nutrienti sau proteine, de anemie, de unele dezechilibre hormonale atat ale hormonilor sexuali, cat si a celor tiroidieni, hipofizari sau chiar suprarenalieni, scaderea imunitatii, o afectiune infectioansa sau chiar o infectie a scalpului. Factorul genetic este si el implicat in caderea parului. Se recomanda consultul unui dermatolog.
Parul care creste lent. Probabil ca nu aveti un aport suficient de proteine, zinc si cateva vitamine ca A si C. De asemenea, poate fi vorba de o afectiune a tiroidei sau a altei glande endocrine.
Parul gras si sclapul solzos. Prezenta unor cruste la nivelul scalpului si ingrasarea rapida a parului are la baza de fapt o avitaminoza A, ci nu este neaparat legata de frecventa spalarilor pe cap, asa cum se zvoneste.
Parul uscat si casant. Adesea ascunde fie o infectie in organism, fie scaderea imunitatii cu lipsa de vitamina C. Consumati mai multe fructe acre si legume. Mai poate ascunde o anemie sau un deficit de zinc.
Matreata. In cele mai multe cazuri matreata este provocata fie de o infectie specifica a scalpului (se recomanda consultul dermatologului), fie stresul excesiv care determina un dexechilibrul la nivelul secretiei glandelor cutanate ale scalpului.
Varfuri despicate. Adesea este implicat un deficit proteic. Consumati mai multa carne de peste si pui, dar in preparate care evita prajirea.
Par subtire. Stresul poate duce la subtierea parului prin cresterea adrenalinei, dar totodata parul se poate subtia si in premenopauza. In general hormonii de stres (cortizol, adrenalina) determina subtierea parului.
Scalp iritat. Scalpul iritat, care determina si aparitia unor mancarimi sau usturimi este cauzat fie de o infectie, fie de consumul exagerat de grasimi nesanatoase si de dulciuri asociate cu grasimi (prajituri, creme, sosuri, frisca etc.). O dieta echilibrata si sanatoasa, care include lacatate, cereale, legume, fructe si carne de pui, curcan sau peste asigura un aport de nutrienti suficient pentru pastrarea sanatatii. Se recomanda sa consultati medicul dermatolog atunci cand va confruntati cu probleme de sanatate ale parului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: parul poate oferi informatii despre starea ta de santate