Parmezanul ar putea avea pe eticheta imagini asemanatoare cu cele de pe pachetele de tigari

Posted by Alin Marinescu on Monday, July 23, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Imaginati-va un calup de Parmigiano-Reggiano cu ale sale patruzeci de kg de bunatate, sa ne imaginam crusta sa lucioasa de culoare aurie, stantata cu simboluri care ii atesta autenticitatea. Si apoi…  Soc: o eticheta cu imaginea unui om gras si bolnav langa care scrie: ”Parmigiano Reggiano dauneaza grav sanatatii dvs.“ Sau: „Branza provoaca diabet“. Practic, un cosmar. Care ar putea deveni insa realitate.
 
Organizatia Mondiala a Sanatatii va propune in luna septembrie o rezolutie care ar putea include taxe mai mari si avertizari infricosatoare de tipul celor scrise pe pachetele de tigari pe alimentele acuzate ca ar favoriza boli netransmisibile, dar teribil de mortale precum diabetul zaharat, cancerul, atacul de cord. Un adevarat razboi sfant, sau mai degraba sanatos, avand in vedere ca acestea sunt principalele cauze de mortalitate din lume, numai din cauza cancerului murind anual noua milioane de oameni. Iar bolile cardiovasculare sunt chiar mai rele, fiind inamicul public numarul unu.
 
Problema este insa ca pe lista neagra a OMS, in afara junk food-ului, risca sa ajunga si unele dintre bijuteriile agro-alimentare Made in Italy, cum ar fi Parmigiano Reggiano, respins din cauza faptului ca ar contine putin mai multa sare decat cantitatea recomandata. La fel si sunca de Parma, uleiul de masline extra virgin, pastele fainoase, pizza. Practic toate punctele de rezistenta ale dietei mediteraneene considerate in intreaga lume ca fiind un adevarat elixir al vietii, vor fi demonizate peste noapte, nefiind suficient de light. Si puse la acelasi nivel cu gudronul din tigari care distruge plamanii, cu bauturile carbo-gazoase, sau chiar mai rau. Deoarece chiar si astazi, in unele tari care au adoptat eticheta de tip semafor, (rosu = interzis, galben = de consumat cu moderatie, verde – fara limita), bautura din Atlanta, in versiunea light sau zero, are unda verde in timp ce aproape toate produsele italiene autentice sunt interzise.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: parmezanul ar putea avea pe eticheta imagini asemanatoare cu cele de pe pachetele de tigari