Painea nu ingrasa, daca stii cum sa o mananci

Posted by Alin Marinescu on Thursday, January 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru paine

Statisticile arata ca un roman consuma, in medie, peste 300 de grame de paine pe zi, ceea ce este "cam mult" spun medicii. Cei care mananca paine exagerat, de exemplu, o franzele la o masa, au un risc mai mare de obezitate si diabet. Pentru a evita surplusul de kilograme, medicii recomanda sa consumam maxim doua felii subtiri de paine la o masa. Patru felii toast (100 g) echivaleaza cu 220 de calorii. Daca credeti ca painea prajita sau mai veche este mai putin calorica, va inselati. "Daca alegeti painea prajita sau pe cea mai veche, numarul de calorii va ramane acelasi, pentru ca painea este doar deshidratata, dar poate fi mai utila celor care au probleme cu stomacul si care au nevoie de un pansament gastric care să le absoarbă acidul clorhidric din stomac", a precizat doctorul Monica Macisanu, pentru Romania Libera.

Coaja de paine nu are mai putine calorii decat miezul, asa cum cred multi. Aceasta este este deshidratata, pe cand miezul este bogat in apa si umflat cu aer, iar asta il face mai putin caloric. Daca vreti sa nu va ingrasati, uitati de anumite combinatii de alimente care include si painea. Iata ce trebuie sa evitati:

Paine cu unt si gem/dulceata. Efectele asupra greutatii sunt similare cu cele ale produselor fast-food.
Paine cu branza grasa sau cu mezeluri. Daca vreti neaparat sa mancati paine cu branza, algeti casul sau urda, care au 15% grasime, sau branza-perle. Telemeaua are 24% lipide, iar branza topita chiar mai mult. Nu va lasati pacaliti de eticheta „light". Orice branza topită are cel putin 10% grasime, destul de aproape de smantana, care are 12%. .
Painea cu paste, orez, cartofi
Paine cu fructe.
Potrivit dr. Macisanu este sanatos sa asociati painea cu lactate, intrucat painea nu contine lizina (aminoacid esential), ce se regseste in peste, branza de vaci, lapte. Bruschetele cu usturoi si busuioc sau gaspaccio - supa de rosii facuta la blender, cu patrunjel tocat, crutoane si iaurt sunt alegeri sanatoase, dar nu trebuie consummate regulat.

Alegeti painea neagra, graham, intermediara ori cu tarate pentru ca au un continut de doua-trei ori mai mare de vitamine, fibre, minerale, in comparatie cu painea alba, care este mai rafinata si mai putin hranitoare. Fibrele din painea graham sau din cea intermediara combat constipatia. Cititi cu mare atentie eticheta, sa nu cumparati produse care au coloranti. Desi mai saraca in vitamine, painea alba are mai mult fier. Inlocuirea painii cu pastele sau orezul nu este cea mai fericita solutie, intrucat o portie de 100 de grame contine intre 350 si 370 de calorii. Mare atentie si la produsele de patiserie. Foietajul are un numar dublu de calorii comparative cu painea. Desi credem ca mancaruri precum salata de vinete, fasolea batuta, nautul si lintea nu pot fi mancate decat cu paine, sunt si alte solutii. De exemplu, sugereaza dr. Macisanu, le puteti pune pe bucati de ardei gras. De asemenea, daca foamea va trimite la o felie de paine, uitati-va bine prin casa si alegeti mai degraba legumele. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: painea nu ingrasa  daca stii cum sa o mananci