Pacientii vor putea primi sange de la... ei insisi

Posted by Alin Marinescu on Thursday, November 2, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru transfuzie de sange

Conform publicatiei Blood (jurnalul Societatii Americane de Hematologie), un grup de specialisti din Franta a intentionat sa dovedeasca faptul ca asa-numitele celule stem hematopoietice pot ajunge la maturitatea completa in corpul uman.
Expertii au inoculat, in stadiul initial al experimentului, celule de acest gen rozatoarelor. In etapa urmatoare, folosind un donator voluntar, au creat in laborator un set de globule rosii din celule stem hematopoietice si i le-au injectat subiectului, pentru a estima longevitatea acestora.

Dupa cinci zile, rata de supravietuire in corpul donatorului era intre 94 si 100%, iar dupa 26 de zile, intre 41 si 63%, comparativ cu media de 28 de zile, reprezentand jumatate din durata de viata a globulelor rosii naturale.

Experimentul a aratat ca viabilitatea celulelor cultivate este similara cu a celor naturale, sustinand posibilitatea ca acestea sa constituie nu peste multa vreme o varianta la transfuziile ce se practica in prezent, reducand pericolul complicatiilor grave sau al infectiilor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: pacientii vor putea primi sange de la... ei insisi