Osteomielita: dusmanul oaselor

Posted by Alin Marinescu on Saturday, December 9, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Osteomielita

Cel mai mare dusman al sistemului nostru osos este osteomielita, adica infectia acuta sau cronica a oaselor, cu consecinte adeseori grave asupra sanatatii si calitatii vietii celor infectati. Mai frecventa la nivelul oaselor maxilare, osteomielita nediagnosticata si netratata poate face ravagii estetice si functionale, unele foarte greu si costisitor de reparat. Este extrem de important de stiut care sunt cauzele, caile de transmitere, simptomele si, mai ales, profilaxia si tratamentul acestei afectiuni ce poate duce la edentatii, pierderi osoase si functionale la nivelul danturii.

Osteomielita este un proces acut sau cronic de infectare a oaselor, provocata pe calea sangelui (hematogena) sau prin inoculare directa (prin plagi infectate).

Osteomielita hematogena afecteaza mai ales copiii, localizata frecvent in metafiza (portiunea unui os lung dintre diafiza si epifiza) si cauzata de insamintarea bacteriana prin singe, cu patogenii provenind de la o sursa de infectie a organismului (otita, sinuzita, abces dentar, panaritiu,infectie faringiana, bronsica sau urinara etc.) La adulti, extinderea infectiei este localizata mai frecvent in vertebrele lombare.

Osteomielita prin inoculare directa este o infectie secundara a osului, cauzata de insamintarea bacteriana prin contactul direct al tesutului cu bacteria in timpul traumei sau in procesul chirurgical. Poate fi prevenita prin curatarea adecvata a plagilor si antibioterapie profilactica.

Osteomielita acuta este osteomielita netratata la timp, care devine si severa, deoarece oasele sunt rigide, iar infectia creste presiunea si duce la necroza tisulara locala, distrugerea tesutului osos si a calciului din oase. Infectia se extinde de-a lungul osului, prin cavitatea medulara, si ajunge sub periost. Moartea ischemica a tesutului osos determina ulterior formarea de sechestre, adica de tesuturi osoase nevascularizate, deasupra carora se formeaza tesut osos nou, care blocheaza infectia. Germenii responabili pentru osteomielita acuta sunt Staphylococcus aureus, Hemophilus influenza, specii Enterobacter, Streptococcus grup A si B.

Semnele si simptomele osteomielitei acute sunt cam aceleasi si la adulti, si la copii, cu precizarea ca pacientii pediatrici cu osteomielita au simptome mult mai accentuate decat adultii: febra, frisoane, dureri articulare si de oase localizate cu precadere in partea inferioara a coapsei sau superioara a gambei, iritabilitate, inapetenta, somnolenta, sensibilitate la atingerea zonei infectate.

Osteomielita cronica este o infectie persistenta a osului si a maduvei osoase, dificil de tratat definitiv, care rezulta de cele mai multe ori dintr-un tratament inadecvat al osteomielitei acute, alte infectii existente in organism precum Mycobacterium tuberculosis si specii de Treponema, dar si din traumatisme grave cu inocularea directa a unui germen foarte agresiv si rezistent sau asocierea cu diabetul la persoanele obeze sau cu boala vasculara periferica.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: osteomielita: dusmanul oaselor