Orice femeie poate avea un fibrom uterin fara sa stie

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, January 16, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru fibrom uterin

Datele statistice arata ca trei din patru femei sufera pe parcursul vietii de fibrom uterin si este posibil ca unele dintre ele sa nu afle acest lucru decat la momentul unor controale de rutina. Boala afecteaza cu precadere femeile cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani. Fibromul uterin este una dintre cele mai dese tumori ginecologice benigne care se dezvolta in peretele uterin.

Simptomele fibromului uterin
De regula, fibromul uterin este asimptomatic, fiind descoperit accidental de catre medicul ginecolog la un control de rutina, de exemplu in timpul unei ecografii transvaginale, insa sunt si cazuri in care fibromul poate avea anumite simptome si semne precum:

Sangerarile. Este posibil ca femeia in cauza sa aiba menstruatii abundente sau prelungite (menometroragii), cu pierderi de cheaguri. Datele statistice arata ca aproximativ 50% dintre fibroame produc sangerari.
Durerile pelvine in timpul menstrelor sau in timpul actului sexual. Durerea este localizata in abdomenul inferior.
Probleme urinare precum prezenta usturimilor, infectii sau mictiuni frecvente, inclusiv in timpul noptii.
Probleme digestive - constipatia cronica poate fi semnul aparitiei unui fibrom uterin.
Cresterea in volum a uterului, cu deformarea cavitatii uterine.
Anemie.
Infertilitate, nasteri premature sau avorturi spontane.

De cele mai multe ori, fibromul uterin are o evolutie lenta si este asimptomatic. Sunt insa si cauzuri in care acesta poate avea o evolutie progresiva, accelerata, insotite de dureri pelvine. De regula, diagnosticul de fibrom uterin presupune administrarea unui tratament fie medicamentos, fie chirurgical, dar sunt si cazuri in care acesta se retrage de la sine si dispare.

Tratament
De cele mai multe ori, tratamentul pentru fibromul uterin consta in operatie, cu ajutorul careia fibromul este indepartat. Exista si cazuri in care, ca urmare dimensiunii mari a fibromului, este necesara histerectomia - indepartarea in totalitate a uterului. Sunt si paciente care primesc tratamente hormonale cu rolul de ameliora simptomele fibromului.

sursa:sfatulmedicului.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: orice femeie poate avea un fibrom uterin fara sa stie