Omega 3 creste riscul unei boli incurabile

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 19, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru omega 3

Acizii grasi nesaturati sunt un element de baza in alimentatie, fiind o sursa importanta de energie. Recomandati pentru sanatatea cardiovasculara, in special acizii grasi polinesaturati Omega-3, consumati in cantitati ridicate pot determina, in schimb, un risc crescut de dezvoltare a diabetului zaharat, potrivit unui studiu al Centrului de Cercetare Epidemiologica si de Sanatatea Populatiei INSERM si al Universitatii Paris-Saclay, Franta, prezentat in cadrul celei de-a 52-a intalniri Anuale a Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului. Desfasurat in perioada 1993-2011, studiul a urmarit 71.334 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 65 de ani, care nu aveau diabet la momentul inrolarii. 

Cercetarea a descoperit o asociere pozitiva intre consumul crescut de acizi grasi Omega-3 si riscul de instalare a diabetului zharat de tip 2. Mai precis, femeile care au consumat cea mai mare cantitate de acizi Omega-3, mai mult de 1.6 g/zi (cele aflate in prima treime, raport la consum) au prezentat un risc cu 26% mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, fata de cele din ultima treime a grupului analizat, unde consumul s-a situat la 1.3 g/zi.
Totodata, evaluand posibila corelatie intre consumul total de acizi grasi polinesaturati si riscul de diabet zaharat, tinand cont si de IMC (Indicele de Masa Corporala), s-a observat ca doar in cazul femeilor cu un IMC normal, sub 25 kg/m2) asocierea cu diabetul persista, in timp ce in cazul femeilor supraponderale (IMC > 25 kg/m2) nu a fost identficata o asemenea relatie. Astfel, femeile cu un IMC normal, care au consumat zilnic peste 15.3g de astfel de acizi grasi au avut un risc de aparitie a diabetului zaharat cu 22% mai mare fata de femeile din grupul de studiu, care au raportat cel mai scazut consum - mai putin de 12 g.

in cazul acizilor grasi Omega-3, in schimb, un aport ridicat in dieta a condus la un risc crescut de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, atat in randul femeilor supraponderale, cat si in randul acelora cu un IMC in limite normale. Totusi, riscul de diabet asociat consumului ridicat de acizi Omega-3 la femeile cu greutate normala si care au consumat cea mai mare cantitate de astfel de acizi, comparativ cu cele care au avut cel mai scazut consum a fost de 39%, de doua ori mai mare fata de 18%, cat a fost inregistrat in randul femeilor supraponderale.

Analizand strict acidul docosapentaeonic (DPA) din grupul de acizi grasi Omega-3, regasit in uleiul de peste (menhaden sau somon), in carnea de peste (diferite tipuri de somon), precum si in carnea de vita, si de aceasta data s-a constat ca un consum ridicat poate creste riscul de diabet zaharat de tip 2, atat la femeile cu greutate normala, cat si la cele supraponderale.

Pe de alta parte, situatia este diferita in ceea ce priveste consumul de acid alfa-linolenic (ALA), gasit in diferite uleiuri, asa cum este cel de seminte de in, soia, chia, rapita sau nuci si care doar in cazul femeilor cu greutate peste normal a fost asociat cu un risc mai mare de diabet zaharat. Dintre acestea, cele care au inclus in alimentatia zilnica mai mult de 1.14 g de ALA au prezentat un risc cu 17% mai mare, comparativ cu cele care nu au depasit 0.90 g de ALA pe zi.

Studiul a identificat o relatie similara si in cazul grupului de acizi grasi Omega-6, insa, numai raportat la acidul arahidonic (AA), asimilat in urma consumului de diferite tipuri de carne, in special carne rosie ori galbenus de ou. Riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip II, asociat consumului de AA, a fost cu 50% mai mare la femeile cu IMC normal, aflate in primele 33%, din punct de vedere al cantitatii consumate (>0.25 g/zi), fata de cele care au raportat cel mai scazut consum (<0.19 g/zi), respectiv cu 74% mai mare, in randul femeilor supraponderale, tinand cont de aceeasi parametri de consum.

Mai mult, cercetarea a aratat ca asocierea intre un aport ridicat de DPA si AA in dieta si riscul de diabet zaharat s-a mentinut si in urma unor evaluari mai complexe, care au implicat anumite ajustari, astfel incat s-a avut in vedere principala componenta alimentara in dietele femeilor incluse in studiu si anume, carnea. Prin urmare, s-a observat ca principala sursa de DPA in alimentatie a fost carnea, in proportie de 33% si pestele sau fructele de mare, 22.6%, iar sursele de AA au constat in carne (42.7%), peste sau fructe de mare (22.6%) si oua (9.7%).

Astfel, coordonatorii studiului, dr. Guy Fagherazzi si Courtney Dow atrag atentia ca recomandat ar fi sa se incerce limitarea consumului acestor alimente, care uneori depaseste necesarul nutritional, insa nu eliminarea lor din dieta.

sursa:santateatv.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: omega 3 creste riscul unei boli incurabile